Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine krušaka
  • 18.07.2021. 10:00

U zasadima krušaka uočena krvava vaš i lisna osa - beli luk može pomoći

Simptome napada krvave vaši vrlo lako se mogu prepoznati. Blizu korena, odnosno, kalem mesta pojavljuju se bele vlaknaste tvorevine koje liče na vatu.

Foto: Bojan Kecman
  • 145
  • 51
  • 0

Proizvodna 2021. godina definitivno će biti zapamćena kao jedna od najtežih u uzgoju krušaka. Nakon učestalih mrazeva koji su desetkovali rod, zatim dužeg perioda praćenog nižim temperaturama i velikim količinama padavina, a što je uzrokovalo jače opadanje zametnutih plodova koji su preživeli mraz i na kraju sušnog razdoblja, došlo je do pojave štetočina retko zastupljenih u zasadima pomenute voćne vrste.

Reč je o krvavoj vaši (lat. Eriosoma lanigerum) i kruškinoj lisnoj osi (lat. Neurotoma flaviventris). Dok se lisna osa suzbija mehanički, krvava vaš može da uzrokuje veliku štetu u voćnjacima. Interesantno je da taj insekt najviše napada jabuku, ali je u ovoj sezoni primećen u više zasada krušaka upravo zbog dužeg vremenskog intervala praćenog visokim dnevnim temperaturama, koje su idealne za njen razvoj.

Simptomi napada krvave vaši vrlo se lako mogu prepoznati. Blizu korena, odnosno, kalem mesta pojavljuju se bele vlaknaste tvorevine koje liče na vatu. Uočavaju se i na granama i oko peteljki listova, na mladarima i predstavljaju prepreku upotrebi insekticida.

Na leto se stvaraju kolonije larvi

Zaštita hemijskim sredstvima nije laka. Najviše se koristi aktivna materija hlorpirifos uz dodatak parafinskih ulja, ali je problem što uništava i korisne insekte, odnosno, predatore krvave vaši. Pred kretanje vegetacije upotrebljava se i bakar. Štetočina podnosi niske temperature, čak do -26 stepeni. Ako se oko voćaka trava kosi trimerom, usled oštećenja kore od trimera, u ranama često dolazi do naseljavanja štetočine, a mogu se naseliti i ostali paraziti kao što su potkornjak, staklokrilci i gljivice iz roda Gleosporium sp.

Kolonije larvi na listovima

U leto ženke čija su krila pokrivena belim vlaknima, stvaraju kolonije mladih larvi koje sisanjem sokova mogu da uzrokuju pucanje kore grana, debla i oko spojnog mesta kalema i podloge. Na tim istim mestima štetočina i prezimljava.

Krvava vaš ne podnosi sumpor

Najvažnije je da se redovno radi i letnja rezidba kako bi se efikasnije primenili preparati za prskanje, a trebalo bi izbegavati i preteranu upotrebu azotnih đubriva. Imajući u vidu da krvava vaš ne podnosi sumpor, osim onog u tekućem stanju, može da se primjeni i beli luk. Kilogram čenova belog luka koji su presečeni na pola i potopljeni u 30 litara vrele vode dovoljni su za efikasnu borbu protiv krvave vaši. Tri litra ovakve smese dovoljna su za prskalicu zapremine 10 litara.

Prvo tretiranje obavlja se u drugoj polovini februara i još jednom do kretanja vegetacije. Potrebno je tretirati i posle cvetanja krušaka. Beli luk rešava i eriofidne grinje što znači da ne moraju da se kupuju skupi akaricidi.

Nisu neophodni insekticidi

S druge strane, kruškina lisna osa retko se javlja masovno u voćnjacima. Ima samo jednu generaciju u toku godine, odnosno, u junu se pojavljuju odrasle jedinke koje polažu jaja na listove. Nakon piljenja gusenice upredaju lišće sa kojim se hrane do kraja svog razvića.

Nakon piljenja gusenica, dolazi do upredanja lišća

U unutrašnjosti ostaje njihov izmet. Pred kraj leta gusenice se spuštaju u zemlju gde prezimljavaju do narednog proleća. Uništavanje insekticidima nije neophodno ako nema mnogo upredenog lišća i u tom slučaju obavlja se mehaničko uklanjanje. Ako ih ima mnogo koriste se preparati koji deluju parama.


Tagovi

Štetočine krušaka Zasad krušaka Krvava vaš Kruškina lisna osa Letnja rezidba Upotreba bakra Upredanje lišća Akaricidi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba malina u selima podno Rudnika polako se privodi kraju, prinos i kvalitet opravdali očekivanja voćara a cena od oko 500 dinara za kilogram opravdala uloženo i donela berićet ovdašnjim seljanima. Zbog sve bolje cene podižu se i novi zas... Više [+]