Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljoradnička zadruga
  • 30.03.2019. 16:30

Udruženi entuzijasti Pocerine proizvode i suše voće

Zemljoradnička zadruga Profi - Agrar 2018 Slatina opredelila se za proizvodnju voća u kontolisanim uslovima u čemu im pomažu stručnjaci iz oblasti zaštite bilja sa višegodišnjim iskustvom, koji su članovi zadruge.

Foto: Vladan Popović
  • 263
  • 70
  • 1

Povoljni klimatski uslovi Pocerine, stručni kadar, prednosti udruživanja dovele su do formiranja zemljoradničke zadruge Profi - Agrar 2018 Slatina u maju prošle godine.

"Posmatrajući zahteve tržišta Srbije, Evrope i Sveta, dosli smo do zaključka da se iz godine u godinu suočavamo sa sve većom  potrošnjom hrane koja je iz kontrolisane proizvodnje organska i ekološka. Istraživanje tržišta, procena ekonomske isplativosti našeg proizvoda, priprema i upuštanje u proizvodnju trajalo je dve godine", ponosno ističe direktor zadruge Vladan Popović.

Proizvodnju prate stručnjaci

Zadruga se bavi proizvodnjom voća i sušenjem. Zadruga ima oko pet ha pod malinom, a kooperanti oko 20 ha od čega je 5 ha pod jagodom a 15 ha pod malinom. Proizvodnju prate diplomirani inženjeri zaštite bilja, daju savete i kontrolišu ceo ciklus zaštite voća.

"Ovakvim načinom kontrolisane prizvodnje dobijamo kvalitetan proizvod, a poljoprivredni proizvođači imaju bolju cenu i siguran plasman. Zasadi zadrugara se navodnjavaju, trudimo se da omogućimo navodnjavanje zasada što većem broju naših kooperanata. Prinosi maline kreću su oko 20 t/ha, na zasadima zadrugara koji svoju proizvodnju sprovode na najsavremeniji način. U procesu je uvođenje tih parcela u sistem GLOBAL G.A.P, kaže Popović. 

Sa ponosom ističu da su za godinu dana došli do polu-proizvoda koji je jako cenjen i tražen na tržištu kako u Srbiji tako i van granica naše zemlje. U zadruzi imaju i diplomiranog tehnologa i njegov doprinos daljem radu biće u kontroli i odabiru proizvoda u viši stepen prerade sušenog voća.

Zadruga u svom vlasništvu poseduje sušaru koja je kondenzaciona sa zatvorenim sistemom i toplotnom pumpom. Karakteristično za ovu sušaru je mogućnost sušenja sirovih proizvoda na temperaturama do 60 stepeni Celzijusa, do veoma niskog postotka vlažnosti (2-4%), i relativno malim utroškom energije.

Sušeno voće ( Foto: Vladan Popović)

Prah ima ogroman potencijal u prehrambenoj industriji

Dobijeni proizvod zadržao je sva svoja nutritivna i morfološka svojstva boju, ukus i miris. Proizvod je niske vlažnosti i mlevenjem se dobija prah. Prah ima ogromni potencijal u prehrambenoj industriji kao sirovina i baza. Primena praha je širokog spektra i može se koristiti u konditorskoj, u industiji za proizvodnju sokova, kao i odlična zamena za boje u pekarskoj industriji.

"Prah ima široku primenu i verujemo da će tržište prepoznati kvalitet i da će svest i primena veštačkih boja biti zamenjeni prirodnom bojom punom arome, ukusa, mirisa i bez štetnih posledica na zdravlje ljudi", kaže Popović. 

Jedan od zadrugara osnivača diplomirani ekonomista ima svoju firmu u Slovačkoj i tako uz postignut dogovor o saradnji imaju kaže Popović lakšu prodaju sušenog proizvoda na inostranom tržištu. Dvojica zadrugara bave se prozvodnjom meda, jedan od njih poseduje pogon za pakovanje po HCCP standardu. 

Problemi zadruge u toku proizvodnog procesa

Problemi sa kojima se zadruga susreće u toku proizvodnog procesa na prvom mestu je nedovoljno radne snage, posebno u vreme berbe, nestabilna i često veoma niska cena otkupa voća. Jedan od problema je i nezainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za stručnim usavršavanjem i većim ulaganjem u proizvodnju, smeštajni kapaciteti za skladištenje voća.

"Zadruga za sada u svom posedu nema skladišni prostor (hladnjaču) tako da skladištenje voća za sušenje tokom godine plaćamo, što nam znatno otežava proizvodnju i umanjuje planiranu dobit," navodi direktor Vladan Popović i sa optimizmom kaže da je hladnjača u planu u godinama koje dolaze.

Na kraju razgovora direktor zadruge Vladan Popović savetuje da poljoprivredni proizvođači krenu što pre sa udruživanjem i ukrupnjavanjem svojih poseda i da se u procesu prizvodnje konsultuju sa stručnim licima iz oblasti kojom se bave.


Tagovi

Zadrugatrstvo Uzgoj malina Uzgoj jagoda Sušenje voća Vladan Popović Kontrolisana proizvodnja


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.