• Zemljoradnička zadruga
  • 30.03.2019. 16:30

Udruženi entuzijasti Pocerine proizvode i suše voće

Zemljoradnička zadruga Profi - Agrar 2018 Slatina opredelila se za proizvodnju voća u kontolisanim uslovima u čemu im pomažu stručnjaci iz oblasti zaštite bilja sa višegodišnjim iskustvom, koji su članovi zadruge.

Foto: Vladan Popović
  • 219
  • 70
  • 1

Povoljni klimatski uslovi Pocerine, stručni kadar, prednosti udruživanja dovele su do formiranja zemljoradničke zadruge Profi - Agrar 2018 Slatina u maju prošle godine.

"Posmatrajući zahteve tržišta Srbije, Evrope i Sveta, dosli smo do zaključka da se iz godine u godinu suočavamo sa sve većom  potrošnjom hrane koja je iz kontrolisane proizvodnje organska i ekološka. Istraživanje tržišta, procena ekonomske isplativosti našeg proizvoda, priprema i upuštanje u proizvodnju trajalo je dve godine", ponosno ističe direktor zadruge Vladan Popović.

Proizvodnju prate stručnjaci

Zadruga se bavi proizvodnjom voća i sušenjem. Zadruga ima oko pet ha pod malinom, a kooperanti oko 20 ha od čega je 5 ha pod jagodom a 15 ha pod malinom. Proizvodnju prate diplomirani inženjeri zaštite bilja, daju savete i kontrolišu ceo ciklus zaštite voća.

"Ovakvim načinom kontrolisane prizvodnje dobijamo kvalitetan proizvod, a poljoprivredni proizvođači imaju bolju cenu i siguran plasman. Zasadi zadrugara se navodnjavaju, trudimo se da omogućimo navodnjavanje zasada što većem broju naših kooperanata. Prinosi maline kreću su oko 20 t/ha, na zasadima zadrugara koji svoju proizvodnju sprovode na najsavremeniji način. U procesu je uvođenje tih parcela u sistem GLOBAL G.A.P, kaže Popović. 

Sa ponosom ističu da su za godinu dana došli do polu-proizvoda koji je jako cenjen i tražen na tržištu kako u Srbiji tako i van granica naše zemlje. U zadruzi imaju i diplomiranog tehnologa i njegov doprinos daljem radu biće u kontroli i odabiru proizvoda u viši stepen prerade sušenog voća.

Zadruga u svom vlasništvu poseduje sušaru koja je kondenzaciona sa zatvorenim sistemom i toplotnom pumpom. Karakteristično za ovu sušaru je mogućnost sušenja sirovih proizvoda na temperaturama do 60 stepeni Celzijusa, do veoma niskog postotka vlažnosti (2-4%), i relativno malim utroškom energije.

Sušeno voće ( Foto: Vladan Popović)

Prah ima ogroman potencijal u prehrambenoj industriji

Dobijeni proizvod zadržao je sva svoja nutritivna i morfološka svojstva boju, ukus i miris. Proizvod je niske vlažnosti i mlevenjem se dobija prah. Prah ima ogromni potencijal u prehrambenoj industriji kao sirovina i baza. Primena praha je širokog spektra i može se koristiti u konditorskoj, u industiji za proizvodnju sokova, kao i odlična zamena za boje u pekarskoj industriji.

"Prah ima široku primenu i verujemo da će tržište prepoznati kvalitet i da će svest i primena veštačkih boja biti zamenjeni prirodnom bojom punom arome, ukusa, mirisa i bez štetnih posledica na zdravlje ljudi", kaže Popović. 

Jedan od zadrugara osnivača diplomirani ekonomista ima svoju firmu u Slovačkoj i tako uz postignut dogovor o saradnji imaju kaže Popović lakšu prodaju sušenog proizvoda na inostranom tržištu. Dvojica zadrugara bave se prozvodnjom meda, jedan od njih poseduje pogon za pakovanje po HCCP standardu. 

Problemi zadruge u toku proizvodnog procesa

Problemi sa kojima se zadruga susreće u toku proizvodnog procesa na prvom mestu je nedovoljno radne snage, posebno u vreme berbe, nestabilna i često veoma niska cena otkupa voća. Jedan od problema je i nezainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za stručnim usavršavanjem i većim ulaganjem u proizvodnju, smeštajni kapaciteti za skladištenje voća.

"Zadruga za sada u svom posedu nema skladišni prostor (hladnjaču) tako da skladištenje voća za sušenje tokom godine plaćamo, što nam znatno otežava proizvodnju i umanjuje planiranu dobit," navodi direktor Vladan Popović i sa optimizmom kaže da je hladnjača u planu u godinama koje dolaze.

Na kraju razgovora direktor zadruge Vladan Popović savetuje da poljoprivredni proizvođači krenu što pre sa udruživanjem i ukrupnjavanjem svojih poseda i da se u procesu prizvodnje konsultuju sa stručnim licima iz oblasti kojom se bave.


Tagovi

Zadrugatrstvo Uzgoj malina Uzgoj jagoda Sušenje voća Vladan Popović Kontrolisana proizvodnja


Autorka

Marija Spasić

Doktor biotehničkih nauka oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slatki mali bodljikavi :D