Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljiva
  • 22.08.2018. 10:30

Udruživanje potrebno i proizvođačima rakije

Da li šljiva zaista okuplja Srbe, otkriva nam domaćin Živko Kuzmanović iz sela Belo Polje.

Foto: Pixabay/ Creative Commons
  • 321
  • 20
  • 0

Svetska, a naša, kraljica voća bez koje ne može da se zamisli nijedno pravo domaćinstvo - šljiva. Okuplja Srbe, ne samo kada se degustira, već i kada treba da se radi.

"Skupimo se nas desetak i posao završimo za jedan dan. Uz malo šale is smeha vratimo se na onu klasičnu srpsku mobu, koja je održala srpsko selo. Nažalost, toga je sve manje. Skupljanje šljive nije težak fizički posao, ali kada to radite sami, zna da bude dosadno", ovako priču započinje domaćin Živko Kuzmanović iz Belog Polja, koji u svom vlasništvu ima preko 400 stabala ovog voća.

Šljiva kao osnovni izvor prihoda

80% šljive u ovom domaćinstvu ide za rakiju, a ostalo se prerađuje za džem, slatko, a jedna količina se pokloni prijateljima, i porodici. A kada se rakija napravi, ide u podrum gde se čuvaju pića stara i po 10 godina. Na šljivi su održana mnoga domaćinstva, a zahvaljujući njoj i porodica Kuzmanović pribavlja novac za život.

"Često kažem kako pravim rakiju koja je u službi zdravlja. Volim kada neko popije i uživa u piću, ali umereno, kao i u svemu. Uzgojem šljive bavim se već 25 ili 26  godina i sa tim smo krenuli iz hobija. Došao sam u situaciju, kada sam ostao bez posla, da mi šljiva bude glavni oblik finansiranja. Ranije sam znao da ispečem samo poneki kazan rakije, a sada to što imam voća uglavnom pretvaram u rakiju. U mojoj porodici otac i brat koji su uživali u rakiji, nisu je pekli, niti ih je to interesovalo, a ja koji nisam preterani ljubitelj ovog pića bavim se upravo njegovom proizvodnjom", ističe ovaj domaćin, koji se, kada nije kraj kazana, bavi duborezom.

Šljivovica u rangu konjaka i malt viskija

Dobar savet para vredi

Za sve proizvođače rakija, Živko ima jedan savet: "Spomenuću profesora Nikićevića, koji je najznačajniji stručnjak u ovoj oblasti, a njegov cilj je da pokaže svetu da Srbija ima najkvalitetnije piće koje se proizvodi na kugli zemaljskoj, kvalitetnije i od viskija, i od votke. Ukoliko budemo uspeli da se udružimo, vredelo bi. Međutim, dolazi do izražaja ona naša 'Ne daj Bože da se Srbi slože'. Ako bismo se složili bar na nivou Obrenovca, bili bismo mnogo uspešniji. Ovako svi radimo pojedinačno, treba se boriti, pa dokle ko stigne".


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Šljiva Živko Kuzmanović Belo Polje Rakija Prerada šljive Šljivovica


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]