Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 05.05.2015. 11:00

Ugrožene jabuke i koštičavo voće

Jabuci preti Venturia inaequalis, a koštičavom voću šljivina osa i smotavac

Foto: depositphotos.com, hamikues
  • 228
  • 8
  • 0

U regionu Srema, jabuka se nalazi u fazi početka razvoja ploda i izuzetno je osetljiva na Venturiu inaequalis, čađavu krastavost i pepelnicu. Uslovi spoljašnje sredine i česte padavine omogućile su infekcije koje su uslovile pojavu venturie, posebno 30. aprila i 02. maja.

Zaštitu uraditi što pre

Svi proizvođači koji u tom periodu nisu uradili zaštitu mogu očekivati probleme, a u zasadima jabuke, u kojima je od poslednjeg tretmana fungicidima prošlo pet dana, s obzirom na intenzivni razvoj jabuke i veliku lisnu masu, potrebno je što pre uraditi zaštitu preventivnim preparatima tipa Dithane ili Captan. Stručnjaci iz oblasti zaštite napominju da se pomenuti preprati mogu kombinovati i sa sistemicima tipa Clarinet ili Score, koji imaju retroaktivno delovanje. Istovremeno, kod sorti koje su osetljive na peplnicu treba uključiti preprate Zopaz i Mikrotilol.

Kod koštičavog voća moguća je pojava rupičavosti lista, posebno u zasadima šljive, ali i do pojave šljivine ose i šljivnog smotavca, pa voćari moraju biti oprezni i reagovati po potrebi. Šljivina osa može da umanji prinos i do 50 posto, a napad šljivine ose uvek je jači ako je vreme u aprilu toplo i suvo, kad šljive cvetaju i u leto, jer ono omogućava ženkama da pod povoljnim uslovima polože maksimalni broj jaja.

"Kao efikasne mere borbe pokazala su se prskanja šljive preparatom Folpan, i to u koncentraciji 0,2 posto", kaže Nedeljka Jekić, stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj službi u Rumi. Dodaje da zaštitu treba uraditi pravovremeno uz obaveznu konsultaciju sa stručnjacima iz te oblasti.

Zaštititi i zasade kruške

U Sremskom regionu značajni su i zasadi kruške, u kojima najveću ekonomsku štetu pravi kruškina buva. U fenofazi precvetavanja, mere zaštite u zasadima kruške posebno treba usmeriti na suzbijanje ove štetočine, kao i eriofidnih grinja. Nedeljka Jekić preporučuje korišćenje kombinacije Abstate-e plus Tonus, a obavzno je i dodavanje okvašivača Nufilm u koncentraciji 0,1 posto. Ukoliko se želi obaviti i zaštita od prouzrokovača čađave pegavosti lista, potrebno je dodati i Mankogal 80, i to u koncentraciji 0.3 posto.

Foto: depositphotos.com, hamikues


Tagovi

Zaštita zasada jabuke Šljivina osa Šljivin smotavac Umanjeni prinosi Koštičavo voće Pepelnica Čađava krastavost Srem Rupičavost lista Infekcije Nedeljka Jekić Čađava pegavost lista


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".