Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti jabuke
  • 19.02.2022. 16:30

Ugroženi zasadi od čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke?

Na lokalitetu Kikinda, pregledom pseudotecija sa prezimelog lišća iz voćnjaka gljive prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke registrovano je prisustvo zrelih askospora u askusima.

Foto: Gordana Nastić (ilustracija)
  • 111
  • 28
  • 0

Na području Čačka zasadi jabuke se nalaze u fenofazi mirovanja, lisni pupoljci i zadebljali cvetni pupoljci zatvoreni i pokriveni ljuspicama kore. Ovonedeljnim laboratorijskim pregledom pseudotecija gljive prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) sa prezimelog lišća jabuke, utvrđena je dozrelost pseudotecija od nula odsto, obaveštava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Na terenu Sente, laboratorijskim pregledom prezimelog lišća jabuke sorte zlatni delišes, u pseudotecijama patogena prouzrokovača pomenutih bolesti nije registrovano prisustvo zrelih askospora u askusima. Dozrelost pseudotecija je i ovde nula odsto.

Senta i Čačak nastavljaju sa praćenjem dozrelosti pseudotecija i u narednom periodu.

Do 25 odsto formiranih askospora u Kikindi 

S druge strane, na lokalitetu Kikinda, pregledom pseudotecija sa prezimelog lišća iz voćnjaka gljive prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke registrovano je prisustvo zrelih askospora u askusima.

Od ukupno pregledane 52 pseudotecije u 48 nema formiranih askospora dok je u četiri do 25 odsto formiranih askospora. Procenat dozrelosti za ovu nedelju iznosi 1,92 odsto. Kikinda nastavlja sa praćenjem dozrelosti pseudotecija ovog patogena.

Podsetimo, čađava pegavost lista i krastavost ploda jabuke, predstavlja ekonomski najznačajnije oboljenje u zasadima jabuke. Ovaj patogen može da izazove veliku štetu u kvalitetu i količini prinosa, koja u odsustvu hemijske zaštite može biti potpuna, odnosno 100 odsto. Njegova štetnost ogleda se u poremećaju formiranja rodnih pupoljaka za narednu godinu, pa se tako štete odražavaju i na prinos u sledećoj vegetciji.

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Krastavost plodova Čađava pegavost lista Zasadi jabuke Kikinda Senta Čačak


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...