Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline
  • 19.06.2024. 07:30

Ukrajinski malinari očekuju višu cenu, hladnjačari će robu prodati odmah?

Cene ukrajinske maline ne izazivaju oduševljenje poljoprivrednika, iako su znatno više od prošlogodišnjih. Ni srpski neće pristati na onu ponuđenu od strane ministarstva iako je duplo viša od ukrajinske.

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 144
  • 17
  • 0

Ukrajinski hladnjačari su krenuli sa objavom nabavnih cena maline, iako tek počinje sezona otkupa veleprodajnih količina maline za zamrzavanje, piše East Fruit.

Cene trenutno variraju u zavisnosti od regiona. Tako se ovo voće u Lavovu ceni na oko evro po kilogramu (42-44 UAH/kg), nešto skuplje je u regionima Kijeva i Žitomira - 1,1 evra (45-50 UAH/kg). Najjeftinije u regionima Hmeljnicki i Vinica - 79 centi (35 UAH/kg).

Takve cene ne izazivaju oduševljenje poljoprivrednika, iako su znatno više od prošlogodišnjih. Štaviše, mnogi uzgajivači su već svesni da su cene na inostranim tržištima sada značajno porasle u odnosu na prošlu godinu i računaju da će za svoje bobičasto voće dobiti više.

Opšta situacija u zemlji će ipak odrediti finalnu cenu

Ipak, u ovu računicu će "ući" ratna dešavanja u ovoj zemlji i isporuku električne energije što će uticati na stav hladnjačara prema ceni, veruju.

Električna energija je bitan faktor cene maline u Ukrajini (foto: Depositphotos/VladimirNenezic)

"Najverovatnije će hladnjačari pokušati da prodaju proizvode, kako kažu, 'sa točkova', odnosno neće ih dugo čuvati, što će takođe negativno uticati na nabavnu cenu", objašnjava za ovaj medij ekonomista u Investicioni centar Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Andrij Jarmak.

U Srbiji, gde su otkupne cene maline za zamrzavanje uvek više nego u Ukrajini, jer naša zemlja smrznutu malinu prodaje po najvišoj ceni u Evropi, prva tura malina otkupljena je po ceni od 1,8 dolara za kg (oko 200 din/kg) i očekuje se rast cene. 

Malinari traže sastanak sa premijerom i predsednikom

Podsetimo da je na poslednjem sastanku malinara i ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića odlučeno da početna otkupna cena bude 250 din/kg. Međutim, jedna struja malinara neće pristati na cenu ispod 350 dinara.


Tagovi

Cena maline Smrznuta malina Ukrajinska malina Srpska malina Srpski malinari Hladnjačari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...