Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi
  • 17.06.2024. 12:00

Malinari traže sastanak sa premijerom i predsednikom

Nezadovoljni malinari su organizovali dve protestne vožnje od Arilja do Požege, 2. juna i 9. juna, ali od daljih protesta su odustali

Foto: MPŠV
  • 272
  • 32
  • 0

Udruženje malinara "Vilamet" iz Arilja traži sastanak sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako bi im izneli probleme sa kojima se proizvođači ovog voća suočavaju. Kako kažu, otkupna cena maline od 250 dinara koja je dogovorena za ovogodišnji rod samo je "kap koja preliva čašu".

"Cena jeste najveći problem, ali malinarima nije samo to muka. Zbog mraza, grada i loših vremenskih uslova čitava proizvodnja nam je ugoržena. Oni koji budu imali ove godine 100 kilograma po aru biće srećni. Prošlih godina je prinos bio i 150 kilograma po aru", kaže predsednik Udruženja "Vilamet" Mileta Pilčević.

Na sastanku utvrđena cena

Poslednji od nekoliko sastanaka malinara i otkupljivača sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem održan je 13. juna (naslovna fotografija, op.aut.). Kako je saopšteno iz ministrovog kabineta, postignut je načelni dogovor u četiri tačke.

"Načelno je dogovoreno da se ostane pri onome što je usaglašeno na sastanku održanom 31. maja, a to je da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu. Razmer dobiti proizvođača i hladnjačara biće u odnosu 60 prema 40 odsto od postignute izvozne cene, u korist proizvođača", navodi se iz Martinovićevog kabineta.

Takođe, kako je dalje saopšteno, Vladi Srbije biće predloženo da formira Međuresornu radnu grupu za jagodičasto i bobičasto voće u čiji bi rad bili uključeni svi relevantni akteri, što podrazumeva predstavnike države, proizvođače i otkupljivače maline. Dogovoreno je da se pojača kontrola izvoza maline radi praćenja konačne izvozne cene, da se radi na rekonfiguraciji podsticaja iz budžeta Republike Srbije i da se u potpunosti i ozbiljno sagleda agrarni budžet države.

Ko je ovde lud? Malinari kažu - nismo se dogovorili, Ministarstvo - jesmo

"Pozitivno je što žele da osnuju radnu grupu, ali nama je najvažnija cena. Sastali smo se sa ministrom nekoliko puta i sada želimo sastanak sa premijerom i predsednikom države. Hoćemo da direktno od nas čuju sa kojim sve izazovima se suočavaju malinari i da nam pomognu. U suprotnom, mi smo na ivici da gasimo proizvodnju", kaže Pilčević.

Nadaju se višoj ceni

Podsetimo, nezadovoljni malinari su organizovali dve protestne vožnje od Arilja do Požege, 2. juna i 9. juna, ali od daljih protesta su odustali. 

"Možemo da izađemo da blokiramo ulice, ali pitanje je šta ćemo time postići. Berba nam je počela, ljudi moraju da budu u malinjacima."

Protest malinara (foto: Mileta Pilčević)

Pilćević dodaje da malinarima ostaje da se nadaju da će tržište sada diktirati cenu.

"I dalje ne odustajemo od cene 350 dinara po kilogramu, a ne 250 dinara. Zalagaćemo se da cena bude viša, a nadamo se i da će hladnjačari uvideti da je prinos maline drastično manji i da će sami nuditi višu cenu", zaključuje on.


Tagovi

Cena maline Mileta Pilčević Sastanak Protest Aleksandar Martinović Proizvodnja maline


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".