Ultrazvuk je instalirao u svojoj ekološkoj uljari, prerada se odvija pri sobnoj temepraturi, traje 15 minuta kraće, a ulje ima 30% antioksidansa više i duže zadržava ekstra devičanska svojstva od ulja proizvedenih na klasičan način.
Slovenački maslinar iz Izole Beno Bajda patentirao je novi način ceđenja maslina i to uz pomoć ultrazvuka. U tom izumu, koji je već zaštitio pri Slovenskom zavodu za patente i inovacije, pripomogao mu je elektroničar Milenko Sekulić. Kako sve to izgleda, Bajda je prezentovao u svojoj ekološkoj uljari Torkla. "Osnovna ideja od koje sam krenuo pre nekoliko godina bila je da se u preradi maslina molekuli maslinovog ulja iz samih ćelija plodova maslina izdvajaju pomoću ultrazvuka i bez zagrejavanja", kaže Bajda.
Ultrazvuk je, dodaje, instalirao na mašinu za preradu u koju "ukrca" 300 kilograma maslina. “Zbog ultrazvuka se ovojnice ćelija maslina otvore, molekul ulja se počnu skupljati u kapi i odvajati od ostale mase. Postigli smo da termička obrada pri 27 stepeni Celzijusevih više nije potrebna. Prerada maslina se sada kod nas odvija imeđu 21 i 23 stepena Celzijusa, dakle pri sobnoj temperaturi”, izjavio je Bajda za slovenačke medije, ne krijući da za svoj patent očekuje i međunarodno priznanje.
Metoda ultrazvuka pokazala se puno efikasnijom od konvencionalnog načina prerade maslina. Više nije potrebna termička obrada maslina. Ulje proizvedeno metodom ultrazvuka puno je zdravije, ima 30% više antioksidansa. Osim toga, kaže Bajda, postupak prerade maslina se skraćuje za 15 minuta, Pre je trajao 45 minuta, a sada pola sata. Ovako proizvedeno ulje je trajnije i duže održava svoja ekstra devičanska svojstva.
Slovenački maslinar i uljar Bajda sada proizvodi oko dve tone takvog ulja, a cena mu je veća od ulja dobijenih konvencionalnom metodom hladnog ceđenja. Svoje inovativno ulje sada prodaje u apotekama i eko-prodavnicama.
Podsetimo, sa postupcima proizvodnje maslinovog ulja metodom ultrazvuka dosad su eksperimentisali samo u Italiji i to samo u laboratoriji. Beno Bajda tvrdi, a slovenački mediji prenose, da postupak prerade maslina ultrazvukom još niko nije primenio u proizvodnji. Osim njega.
“Sada tu uslugu možemo pružiti i zainteresovanim strankama. Otvaramo im vrata uljare”, izjavio je Bajda. Objavio je i cene. Dok u klasičnom postupku prerada 100 kilograma maslina stoji 22 evra, u novom postupku je tri evra skuplja. Skuplje je i ulje, toliko da Bajda svoje ulje, koje proizvodi uz pomoć ultarazvuka, prodaje pola litre po 15 evra, a litru po 20 evra.
Njegovo ulje je nedavno je na poljoprivrednom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni osvojilo zlatnu medalju. Beno Bajda kaže kako su otkriću novog načina prerade maslinovog ulja, koje su neki prozvali revolucionarnim, prethodile godine i godine rada i izučavanja. Ovo je, kaže, još jedan dokaz da je za "uspeh preko noći" potrebno najmanje 10 godina mukotrpnog rada. A za poslovanje najbitnije je poverenje, poručuje Beno Bajda.
Tagovi
Autor