Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinjaci u Sremu
  • 17.07.2015. 12:00

Umesto kukurza - malinjaci

Da se od ratarstva ne može puno zaraditi Sremci su odvano shvatili. Zato su njive pod pšenicom i kukuruzom zamenili malinjacima.

  • 885
  • 317
  • 0

Da se od ratarstva ne može puno zaraditi Sremci su odavno shvatili. Polja pod osnovnim ratarskim kulturama zamenjena su raznim voćnim vrstama, a što je veoma čudno za Srem, sve više je i zasada maline.

Jedan takav zasad se nalazi na putu Nikinci-Platičevo i pripada porodici Čikarić iz Nikinaca.

Malinama zamenjuju ratarske površine

Dragan Čikarić
Dragan Čikarić,

ratarske površine zemenjuje malinama

Ova porodica se dugo godina bavila čistim ratarstvom. Kako su se menjale generacije tako se menjala i struktura proizvodnje. Mlađi Čikarići su rešili da povećaju prihod od poljoprivrede i računicu su našli u proizvodnji maline. Zasada je to manji malinjak površine blizu 50 ari, a prema rečima Dragana Čikarića ove godine dobro je rodio. "Bilo je dobro, jer smo na toj površini imali rod od tonu i po, što je, imajući u vidu vremenske uslove, veoma dobro. Na rod su svakako uticale i prošlogodišnje polave, pa je ove godine rodilo nešto manje od očekivanog. Plaćamo sada danak lanjskim poplavama", kaže Čikarić.

Malina traži dosta rada i ulaganja

berba maline
Berba u mladim zasadima maline

Da bi se ostvario dobar prinos potrebna su velika finansijska ulaganja i dosta rada. Sve mora biti urađeno na vreme, kašnjenja ne sme biti, a najviše posla ima u berbi, kada je potrebno obezbediti radnu snagu. Celokupan posao, od februara pa do početka jula obavlja kompletna porodica, jedino se u berbi angažuju berači. "Berbu ne možemo sami da uradimo. Svakodnevno imamo po destak berača i na sreću ovde u selu ima ljudi koji nemaju posao pa ih angažujemo tokom sezone", govori nam Mirjana, Draganova supruga koja je zadužena za berbu, ali i prodaju maline. Kaže da je i ove godine malinu prodala po dobroj ceni od 200 dinara za kilogram. "Nemamao problema sa plasmanom maline. Nosimo na otkupno mesto u jedno selo kod Šapca, otkup je siguran kao i cena i isplata. Nadam se da će tako biti i sledećih godina, jer planiramo da povećamo zasade maline i bilo bi veoma dobro da nam tržište bude sigurno", dodaje Mirjana.

Veća zarada nego kod ratarskih kultura

Čikarići su dugo razmišljali da li da ratarstvo zamene nekom drugom proizvodnjom. Kada je odluka pala na podizanje malinjaka bilo je i straha da li je to mudra odluka. Međutim, brzo su uvideli da su bili u pravu. "Više se zaradi nego od ratarstva. Bolja je i od kukuruza, koji doduše, može da se čuva i proda kada je cena najpovoljnija ili kada vam treba novac. Ipak od maline novac stigne ranije, može se nešto i sačuvati. Iskren da budem, zaradom od maline finansiram i ratarsku proizvodnju“, tvrdi Dragan Čikarić.

Ova porodica je ušla u sve tajne proizvodnje maline, pa zbog toga imaju i želju da površine pod malinjacima i povećaju. Kažu malo je čudno da u srcu Srema niču malinjaci, ali kada je zarada u pitanju pravila nema. Iako znaju da svake godine ima problema sa otkupnom cenom, ovi proizvođači se ne plaše. Kažu, mora se rizikovati i nadaju se boljim danima za ukupnu poljoprivredu. Što se malina tiče, sve su uradili sopstvenim sredstvima, bez kredita i pomoći države. Tako je za sada, a još ako država stane iza ove vrste proizvodnje, malinjaci u Sremu neće biti retkost.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Malinjaci Prinos Otkup Cena Zarada Nikinci Srem Berba malina Ratarstvo Dragan Čikarić Kukuruz Ratarska proizvodnja Mirjana Čikarić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".