Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuehneola uredinis
  • 04.11.2021. 10:00

Uočena žuta rđa lista i izdanaka kupine - izaziva značajne štete

Ovaj patogen može da prouzrokuje značajne štete, jer dovodi do sušenja mladih izdanaka, a najveće štete prouzrokuje na osetljivim sortama, poput sorte "thornfree" - bestrna.

Foto: PIS Srbija
  • 155
  • 40
  • 0

Na području delovanja RC Kruševac, vizuelnim pregledom zasada kupine uočeni su simptomi žute rđe lista i izdanaka kupine (Kuehneola uredinis), obaveštava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Ovaj patogen može da prouzrokuje značajne štete, jer dovodi do sušenja mladih izdanaka, a najveće štete prouzrokuje na osetljivim sortama, poput sorte "thornfree" - bestrna.

Simptomi se uočavaju na svim nadzemnim delovima biljke, a najuočljiviji su na izdancima i lišću. Rđa kupine se javlja u drugom delu vegetacije. Krajem vegetacije na naličju lista rodnih lastara pojavljuju se sitni, žuti uredosorusi. Ponekad su tako brojni da potpuno prekriju naličje lista u vidu žute brašnaste prevlake.

Usled jake zaraze napadnuti izdanci zaostaju u porastu, slabe i suše se, a može doći i do prevremenog opadanja lišća sa rodnih grančica. U toku jedne vegetacije rđa kupine ostvaruje više sekundarnih infekcija. Prouzrokovač žute rđe lista i izdanaka kupine ceo životni ciklus obavlja na kupini.

Suzbijanje

U cilju suzbijanja ovog patogena najbitnije su preventivne mere koje podrazumevaju orezivanje i uništavanje obolelih izdanaka posle berbe, zatim sakupljanje i zaoravanje obolelog lišća kao i prihrana đubrivima. Prilikom sadnje kupine treba obabrati sorte koje su tolerantnije prema ovoj bolesti. Od hemijskih mera zaštite, u ovom periodu, preporučuje se primena preparata na bazi bakra.

Dobra godina za malinu i kupinu, počele pripreme za sledeću sezonu

Podsetimo, godina je za proizvođale bila izuzetno problematična i bilo je teško odnegovati malinu i kupinu, a da se zadrži visok prinos i dobar kvalitet. Kasni prolećni mrazevi, zatim grad, a onda izuzetno sušno leto. Pojedini voćari, kupinu su morali jedno vreme da navodnjavaju, kako bi smanjili rizik od gubitka kvaliteta. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Patogeni kupine Žuta rđe lista Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Žuta brašnasta prevlaka Bakar Prskanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...