Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuehneola uredinis
  • 04.11.2021. 10:00

Uočena žuta rđa lista i izdanaka kupine - izaziva značajne štete

Ovaj patogen može da prouzrokuje značajne štete, jer dovodi do sušenja mladih izdanaka, a najveće štete prouzrokuje na osetljivim sortama, poput sorte "thornfree" - bestrna.

Foto: PIS Srbija
  • 184
  • 40
  • 0

Na području delovanja RC Kruševac, vizuelnim pregledom zasada kupine uočeni su simptomi žute rđe lista i izdanaka kupine (Kuehneola uredinis), obaveštava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Ovaj patogen može da prouzrokuje značajne štete, jer dovodi do sušenja mladih izdanaka, a najveće štete prouzrokuje na osetljivim sortama, poput sorte "thornfree" - bestrna.

Simptomi se uočavaju na svim nadzemnim delovima biljke, a najuočljiviji su na izdancima i lišću. Rđa kupine se javlja u drugom delu vegetacije. Krajem vegetacije na naličju lista rodnih lastara pojavljuju se sitni, žuti uredosorusi. Ponekad su tako brojni da potpuno prekriju naličje lista u vidu žute brašnaste prevlake.

Usled jake zaraze napadnuti izdanci zaostaju u porastu, slabe i suše se, a može doći i do prevremenog opadanja lišća sa rodnih grančica. U toku jedne vegetacije rđa kupine ostvaruje više sekundarnih infekcija. Prouzrokovač žute rđe lista i izdanaka kupine ceo životni ciklus obavlja na kupini.

Suzbijanje

U cilju suzbijanja ovog patogena najbitnije su preventivne mere koje podrazumevaju orezivanje i uništavanje obolelih izdanaka posle berbe, zatim sakupljanje i zaoravanje obolelog lišća kao i prihrana đubrivima. Prilikom sadnje kupine treba obabrati sorte koje su tolerantnije prema ovoj bolesti. Od hemijskih mera zaštite, u ovom periodu, preporučuje se primena preparata na bazi bakra.

Dobra godina za malinu i kupinu, počele pripreme za sledeću sezonu

Podsetimo, godina je za proizvođale bila izuzetno problematična i bilo je teško odnegovati malinu i kupinu, a da se zadrži visok prinos i dobar kvalitet. Kasni prolećni mrazevi, zatim grad, a onda izuzetno sušno leto. Pojedini voćari, kupinu su morali jedno vreme da navodnjavaju, kako bi smanjili rizik od gubitka kvaliteta. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Patogeni kupine Žuta rđe lista Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Žuta brašnasta prevlaka Bakar Prskanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u