Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dudovac
  • 28.05.2019. 08:00

Upredena gnezda larvi dudovca - kako suzbiti štetočinu

Njihova prisutnost može se prepoznati po paučinastim gnezdima u kojima se nalaze gusenice koje brste lišće, a kada dođu u određen stadijum, odlaze na druge delove stabla, žive pojedinačno i hrane se lišćem.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.191
  • 33
  • 0

Na pojedinim područjima pojavila su se upredena gnezda larvi dudovca (Hyphantria cunea). Radi se o štetočini koja napada preko 120 biljnih vrsta, a osim na dudu po kom je i dobila, naziv na našim prostorima, obitava i na stablima šljive, jabuke, višnje, kajsije, trešnje, breskve, ukrasnog i drugog drveća. 

Njihova prisutnost može se prepoznati po paučinastim gnezdima u kojima se nalaze gusenice koje brste lišće, a kada dođu u određen stadijum, odlaze na druge delove stabla, žive pojedinačno i hrane se lišćem. 

Dudovac ima dve generacije godišnje, a njihova pojava iz godine u godinu nije ista i zavisi od mnogih drugih faktora (vremenskih prilika, broja ptica i sl.). 

Izgled dudovca od odrasle jedinke do lutke

Odrasla jedinka dudovca je leptir bele boje. Mužijak na prednjim krilima ima crne ili smeđe mrlje, a ženkina krila su potpuno bela. Krila su im u potpunosti dlakava. 

Ženka dudovca (Foto: Wikipedia/Ben Sale)

Gusenice su svetlo žute boje sa nijansama od zelenkaste do smeđe. Na leđima imaju bradavice iz kojih u kasnijim periodima izlaze dlačice po kojima su specifične. Dostižu dužinu od oko 35 milimetara. 

Lutka dudovca tamnosmeđe je boje i dugačka je oko 10 mm, a jaja su svetlo žute do zelenkaste boje. zanimljivo je da čak i jaja imaju dlačice. 

Ženka može položiti i do 800 jaja

Dudovac prezimljava u stadijumu lutke, u pukotinama kore drveta ili u šupljinama. Leptiri se pojavljuju u drugoj polovini aprila pa nadalje, a što zavisi od vremenskih prilika, najviše od temperature. 

Ženka leptira u paučinasta gnezda, na naličju listova može položiti do 800 jaja. Za jednu nedelju iz njih se izlegu gusenice koje se od druge polovine maja do početka avgusta masovno pile. U mesec i po dana dolazi do potpunog razvoja gusenice koje se sve to vreme hrane lišćem. Najviše štete nanosi druga generacija ove štetočine u vreme od avgusta do septembra. 

Specifičan izgled gusenice dudovca (Foto: WikimediaCommons/Judy Gallagher)

Kako ih suzbiti? 

Čim uočite paučinasta gnezda i gusenice, mehanički skinite gnezda i uništite ih. Ova se mera može sprovoditi u slučaju manjih zasada voćki. 

U slučaju da planirate koristiti hemijska sredstva (selektivni insekticid ), imajte na umu da ona deluju jedino kada su jaja tek položena ili dok su larve skroz male. Kasnije upotreba hemije nema svrhu. 

Kako štititi voćke bez primene pesticida?

Dudovac neće napraviti fatalnu štetu na voćkama, ali morate imati na umu da će grana na kojoj su izlegle potpuno propasti. Treba pratiti stanje u voćnjacima kako ne bi došlo do toga da dudovac potpuno obrsti stablo, što je ipak redak slučaj.  


Tagovi

Dudovac Štetočina Paučinasto gnezdo Gusenice Suzbijanje Zaštita


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić