Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnice voća i vinove loze
  • 04.11.2016. 16:00

Uspešna proizvodnja sadnica voća i vinove loze

Proizvodnja loznog i voćnog sadnog materijala je veoma zahtevna. Porodica Kolarević se ovim poslom bavi duže od četrdeset godina. Uzevši to u obzir, kao i sam obim proizvodnje, možemo reći da je reč o jednom veoma uspešnom proizvođaču.

Foto: Goran Kolarević
  • 2.776
  • 373
  • 0

Poljoprivredni proizvođač Goran Kolarević iz Velike Drenove u okolini Trstenika, proizvodnjom sadnog materijala bavi se skoro dvadeset godina. Ljubav, ali i iskustvo u ovoj proizvodnji nasledio je od svoje porodice, koja se ovom delatnošću bavi duže od četrdeset godina. Njegov stav je da kao i u svakoj grani poljoprivrede, i proizvodnja sadnog materijala nosi dobre i lošije godine, ali da bi se prostojno živelo neophodno je još nešto raditi, a Kolarevići su se odlučili da to budu voćarstvo i povrtarstvo.

Na gazdinstvu Gorana Kolarevića proizvode se sadnice voća i vinove loze različitih sorti. Proizvedeni lozni sadni materijal je sertifikovan i namenjen je izvozu.

Viskokokvalitetne sadnice vinove loze

Sadnice višnje

O površinama, količini proizvodnje i sortama koje proizvodi, naš sagovornik kaže: "Lozni materijal proizvodimo na 60 ari, a voćni na 80 ari. Sa ovih provršina proizvedemo 80.000 sadnica vinove loze i oko 100.000 sadnica voća. Lozni materijal su sadnice vinskih i stonih sorti grožđa. Od crnih to su pretežno Kaberne Sovinjon, Kaberne Frank, Merlo, Frankovka, namenjene za proizvodnju viskokokvalitetnih vina. Za proizvodnju belih vina uzgajamo sadnice Šardone, Rizling Italijanski, Rizling Rajinski, Rkacteli. A što se tiče voćnih sadnica, to su šljiva, jabuka, breskva, višnja."

Ciklus proizvodnje traje sedam meseci

Goran objašnjava da je proizvodnja sadnog materijala veoma zahtevan posao. Ciklus proizvodnje, koja je u nekim periodima veoma intezivna, traje sedam meseci. "Podloga sadnica se priprema već u januaru, februaru. Zatim se uzima pelcer iz zasada i u periodu mart-april se radi kalemljenje. Materijal za kalemljenje se najpre čuva u posebnoj prostoriji oko 15 dana, kako bi se aktivirala okca. Kalem se parafiniše, nakon čega se iznosi i zabada u zemlju, u jarak što predstavlja proces prporenja, to je period do sadnje."

Naš sagovornik ističe da se kalemljenje obavlja ručno, što nije skoro nigde u svetu slučaj. Kalemljenje u drugim državama se radi mašinski.

Navodnjavanje i zaštita važne agrotehničke mere

U ovoj proizvodnji, neophodno je imati sistem kap po kap. Goran rasadnik navodnjava na oko pet do šest dana, dok se sadnica ne užili. Takođe neophodna je i intezivna zaštita sadnica, na prvom mestu protiv grinja, a zatim i stalna zaštita protiv plamenjače. Krajem oktobra završava se ciklus proizvodnje i počinje vađenje sadnica kao i njihova prodaja onima koji žele da urade jesenju sadnju.

Cenu diktira klasa sadnog materijala

Cena loznog materijala iznosi 50 eurocenti po sadnici, dok je cena sadnice voća 80 eurocenti/sadnici. Međutim, zarada zavisi od klase sadnog materijala. Može se reći da je godina uspešna ukoliko se proizvede minimum 60 do 70 odsto sadnog materijala prve klase. Treba napomenuti da u ovoj proizvodnji ima velikih ulaganja, kako rada tako i sredstava. Kako ističe Kolarević, podloge koje se koriste za proizvodnju su jako skupe. Takođe svake godine je potrebno promeniti i proizvodnu površinu, iz razloga što sadnice crpe hranljive materije iz zemljišta, pa se nakon jednog ciklusa proizvodnje na istom mestu, u narednih sedam do osam gaje druge biljne vrste.

Foto: Goran Kolarević


Tagovi

Voćni sadni materijal Lozni sadni materijal. Vinske sorte grožđa Stone sote grožđa Kalemljenje


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".