• Uvoz banana
  • 16.01.2020. 19:00

Uvezli rekordnu količinu banana u 2019. godini

U Ukrajini je u prošloj godini uvezeno 270.000 - 275.000 tona banana, što je za 8 do 9% više u odnosu na 2018. godinu.

Foto: Pixabay/StockSnap
  • 70
  • 14
  • 0

Banane su toliko često voće na našim trpezama da ih gotovo doživljavamo kao domaće. Ipak, potrošači za njima ne gube zanimanje, naprotiv. Tako je Ukrajina u 2019. godini uvezla rekordnu količinu banana, sa rastom od 8 do 9% u odnosu na prethodnu, 2018. godinu, dosegnuvši 270.000 - 275.000 tona, navedeno je u saopštenju Ukrajinskog udruženja proizvođača voća i povrća. 

Prema ovom udruženju, u prošloj godini svaki ukrajinski državljanin, u proseku je konzumirao više od šest kilograma banana. 

Zanimljivo je da je veličina ukrajinskog tržišta banana veća od vrednosti tržišta jabuka

Pored banana, u porastu je i uvoz drugog tropskog voća u tu zemlju. Na popisu su mandarine, narandže, limun, grejp, kaki, kivi, avokado, ananas, mango i drugo voće. 

U izveštaju tvrde kako u ovim trendovima važnu ulogu igra jačanje grivne, ukrajinske valute, a u odnosu prema dolaru i evru. Uvoz tropskog voća zanimljiv je supermarketima, odnosno novim generacijama potrošača koji traže nove ukuse i žele da isprobaju nove, egzotične proizvode, navodi ukrinform.es

Podsetimo, banane su popularne i u Nemačkoj. 

Svaki Nemac godišnje pojede skoro 70 kg voća - jabuke najviše vole

Druge su na listi omiljenog voća, odmah posle jabuka, a svaki građanin Nemačke godišnje pojede 12,4 kg banana, dakle duplo više nego u Ukrajini. 

A s obzirom na klimatske promene i povećanje temperature, ne bi bilo neobično da ovo tropsko voće bude uzgajano i na našim prostorima. 


Tagovi

Uvoz banana Ukrajina Vrednost Grivna


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.