Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozelenjavanje agruma
  • 10.10.2015. 08:00

Uzgajivači agruma vode bitku s opasnom bakterijom!

Bolest nazvana ozelenjavanje agruma (Citrus Greening) preti opstanku cele industrije. Da li će Bayer pronaći rešenje?

Foto: Bayer CropScience
  • 190
  • 14
  • 0

Uzgajivači limuna u Sjedinjenim Američkim Državama se nalaze pred zidom. Bolest nazvana ozelenjavanje agruma (Citrus Greening) preti opstanku cele industrije, a efikasna rešenja zahtevaju zajednički pristup s više strana.

Oko 90 % stabala narandže s Floride zaražena su tom bolešću, a prenose je sićušni insekti psyllidi. Ako se zaraženi insekt samo jednom nahrani listom narandže, bolest se uspešno prenosi na stablo, listovi počnu da žute, a plodovi zelene. Nakon 3 - 5 godina, stablo umire. Na Floridi su narandže temelj ekonomije i višegodišnja tradicija, pa zato ova bolest predstavlja veliku pretnju.

Bakterija ubija stabla citrusa - insekti prenosioci bolesti

Huanglongbing (kineski, Bolest žutog zmaja), ima kinesko poreklo. Nju uzrokuje bakterija Candidatus, Liberibacter spp. Tokom godina, bolest se proširila i po drugim zemljama, naročito po SAD-u i Brazilu koji su poznati po proizvodnji soka od narandže. Pre nekoliko godina, Florida je proizvodila 240 miliona kutija narandži godišnje, a danas proizvodi samo 100 miliona.

Razvijaju sistemske insekticide

Do danas, za ovu bolest nema leka. Za sada, smrt stabala može samo da se odgodi, ali ne i spreči. Fokus je na suzbijanju insekata prenosilaca. Zajedno sa proizvođačima, univerzitetima i prehrambenom industrijom, u Bayer CropScience-u pokušavaju da pronađu rešenje protiv psyllida. Tradicionalnim kontaktnim insekticidima ovaj problem je nerešiv. Zato u toj kompaniji razvijaju sistemske insekticide protiv insekata koji imaju visoku stopu razmnožavanja, navode na stranicama kompanije.

Jedan od njih je Sivanto™ koji je već ove godine dobio dozvolu za prodaju u Floridi. Očekuje se da će uskoro moći da se koristi i u Kanadi, Meksiku, Australiji, pa i u Evropskoj uniji. Studije su potvrdile da nema štetan uticaj na pčele, te da je izuzetno bezbedan za okolinu. Bayer radi i na drugim rešenjima za borbu protiv tog insekta, a odlučni su u tome da vrate narandže farmerima.

Foto: Bayer CropScience


Tagovi

Bayer CropScience Bayer Brazil SAD Florida Sistemski insekticidi Candidatus Liberbacter Ozelenjavanje limuna Citrus Greening Huanglongbing Psyllida Sivanto


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."