Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apatin
  • 30.05.2018. 16:00

Uzgajivači jagoda nezadovoljni prinosima i cenom

Uzgajivači jagoda koji se tim poslom bave u Apatinu i okolini, ove godine neće moći da se pohvale dobrim prinosima i zaradom. Za to najviše krive loše vremenske prilike, nisku cenu jagoda i manjak berača.

Foto: Flickr / James Lee
  • 2.318
  • 176
  • 0

Berba jagoda u Srbiji ulazi u završnu fazu, pa je ovo pravo vreme da uzgajivači sumiraju prinos i zaradu. S obzirom na nepovoljne vremenske prilike, većina jagodara u apatinskoj opštini nije zadovoljna prinosima i cenom tog voća, uz napomenu da je i sezonskih radnika za ovakve poslove iz godine u godinu sve manje. Kako prenosi RTV, posle 5 godina izvoza jagoda na izbirljivo rusko tržište, Antun Mihalek, iz Sonte, žali se da su loše vremenske prilike doprinele tome da ove godine jagode pojedinih uzgajivača ne idu "preko granice", što su, prema njegovim rečima, iskoristili otkupljivači ponudivši znatno nižu cenu nego proletos.

Hladnjačari nudili 160 dinara za kilogram jagoda

Umesto 210 din/kg, ove godine je proizvođačima jagoda ponuđeno 160 dinara. Međutim, kada se odbiju dnevnice berača, uzgajivači, poput Antuna Mihaleka, tvrde da su na kraju sezone na nuli. On napominje da i kada bi proizvodili stotinu puta više robe ne bi mogli da zasite tržište Rusije jer samo Moskva ima 20 miliona stanovnika. Mihalek, dodaje i to da bi jagodari bili na dobitku da je sezona bila dobra, ali ove godine se to nije dogodilo. Prema njegovim rečima, rod je ostao tu gde jeste, a otkupljivači, koji su im lane plaćali jednu cenu, ove godine su u jeku sezone dali 160 dinara, dok će na kraju sezone na jagode koštati 120 dinara za kilogram. Dodatna katastrofa je i to što je rod jagode prepolovljen.

Mihalek: Dogodine uzgoj samo za sopstvene potrebe

Inače, Mihalek se 12 godina bavi uzgajanjem jagoda visokokvalitetnih sorti clery i alba, ali da će nakon ovogodišnje loše sezone sa prinosom oko 8 t/ha, uzgoj svesti na minimum i to samo za sopstvene potrebe. On kaže da su uzgajivači zbog loših vremenskih prilika imali situaciju da je plod trebao dati ono što je dao lane, ali se zbog visokih temperatura, vegetacija prepolovila, a to je smanjilo prinos.

Dodatni problem manjak berača

Ovaj proizvođač jagoda naglašava da je jagodarstvo nekada bio itekako unosan posao, ali da je poslednjih godina, nestabilan kao i vremenske prilike. U taj posao, kako tvrdi, treba uložiti mnogo znanja i truda da bi se dobio kvalitet za zahtevno strano tržište. Dodatni problem je nedostatak berača, kojih je ove godine bilo malo iako je dnevnica bila 1.600 dinara za osmočasovno radno vreme.


Izvori

RTV


Tagovi

Jagode Antun Mihalek Cena Prinos Sonta Vojvodina Apatin Voćarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta