Dejan Stambolić, iz Ražnja, je pre 6 godina počeo da se bavi voćarstvom smatrajći da će to biti dugoročno isplativa delatnost. Ipak, on se nije zaustavio samo na proizvodnji već sa suprugom i taštom otisnuo u preradu jer kako tvrdi na taj način ima šansu da dodatno zaradi na sopstvenom voću.
Kada se bavite voćarskom proizvodnjom, kreativnosti čini se nikada kraja. O tome svedoči i ideja voćara Dejana Stambolića, iz Ražnja, koji je pre oko 6 godina pokrenuo proizvodnju smatrajući da će baš voćarstvo biti delatnost koja će obeležiti naredne generacije. Na površini od 2 hektara on prvenstveno gaji dunju, a nešto manje kupinu, malinu i jagodu.
Ono što Stambolića razlikuje od drugih voćara je što on celokupan rod koji proizvede zajedno sa suprugom i taštom preradi i tako na svom voću dođe do dodatne zarade. Dakle, reč je o porodičnom poslu, a Dejanova tašta je zahvaljujući spretnosti i umeću u kuvanju slatkih proizvoda postala nosilac brenda "Taština kuhinja".
Počeli su sami, da bi nakon 6 godina količine postepeno povećavali prema mogućnostima. Za kuhinju, odnosno proizvodnju slatkih proizvoda zadužena je uglavnom tašta kaže Stambolić, dok on s druge strane brine o celom procesu proizvodnje, berbe i obrade voća. Dejan napominje da ne pamti kada je otišao na odmor jer svaka od gajenih kultura zahteva svoje tretmane, posvećenost i vreme.
Dobra strana uzgoja i prerade voća kada sve ostaje u sostvenoj proizvodnji je prema njegovim rečima i to što kada je cena voća niska prerađivači to ne osete jer sav rod iskoriste za preradu. On namerava da proširi i na druge voćarske kulture. O planovima za budućnost, kao i o razvoju i promociji "Taštine kuhinje" Dejan Stambolić govori u video prilogu:
Foto: Andy von der Wurm / Flickr
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/