Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo u Ražnju
  • 04.07.2017. 12:00

Uzgoj i prerada voća u "Taštinoj kuhinji"

Dejan Stambolić, iz Ražnja, je pre 6 godina počeo da se bavi voćarstvom smatrajći da će to biti dugoročno isplativa delatnost. Ipak, on se nije zaustavio samo na proizvodnji već sa suprugom i taštom otisnuo u preradu jer kako tvrdi na taj način ima šansu da dodatno zaradi na sopstvenom voću.

Foto: Andy von der Wurm / Flickr
  • 2.245
  • 105
  • 0

Kada se bavite voćarskom proizvodnjom, kreativnosti čini se nikada kraja. O tome svedoči i ideja voćara Dejana Stambolića, iz Ražnja, koji je pre oko 6 godina pokrenuo proizvodnju smatrajući da će baš voćarstvo biti delatnost koja će obeležiti naredne generacije. Na površini od 2 hektara on prvenstveno gaji dunju, a nešto manje kupinu, malinu i jagodu.

Za voćne poslastice glavni majstor tašta

Ono što Stambolića razlikuje od drugih voćara je što on celokupan rod koji proizvede zajedno sa suprugom i taštom preradi i tako na svom voću dođe do dodatne zarade. Dakle, reč je o porodičnom poslu, a Dejanova tašta je zahvaljujući spretnosti i umeću u kuvanju slatkih proizvoda postala nosilac brenda "Taština kuhinja".

Proizvodnju i asortiman postepeno šire

Počeli su sami, da bi nakon 6 godina količine postepeno povećavali prema mogućnostima. Za kuhinju, odnosno proizvodnju slatkih proizvoda zadužena je uglavnom tašta kaže Stambolić, dok on s druge strane brine o celom procesu proizvodnje, berbe i obrade voća. Dejan napominje da ne pamti kada je otišao na odmor jer svaka od gajenih kultura zahteva svoje tretmane, posvećenost i vreme.

Pri spostvenoj proizvodnji i preradi manja šteta od niske cene voća

Dobra strana uzgoja i prerade voća kada sve ostaje u sostvenoj proizvodnji je prema njegovim rečima i to što kada je cena voća niska prerađivači to ne osete jer sav rod iskoriste za preradu. On namerava da proširi i na druge voćarske kulture. O planovima za budućnost, kao i o razvoju i promociji "Taštine kuhinje" Dejan Stambolić govori u video prilogu:

Foto: Andy von der Wurm / Flickr


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cveta (kra­jem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada od kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa (što nije slučaj s većinom... Više [+]

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Tagovi

Voćarstvo Proizvodnja Prerada voća Dunja Kupina Malina Jagoda Ražanj Dejan Stambolić Rakija Slatko Pekmez Taština kuhinja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]