Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbana poljoprivreda
  • 30.01.2018. 19:00

Uzgoj jagoda u centru Pariza

Dva francuska poljoprivrednika odlučila su da dokažu da se jagode mogu uzgajiti u sred Pariza!

Foto: Pixabay/Pexels
  • 483
  • 43
  • 0

Dva francuska poljoprivrednika odlučila su da dokažu da je uzgoj jagoda moguć i u centru Pariza. Vođeni idejom zdrave prehrane, dva mlada poljoprivrednika su, dolaskom u grad, prepoznali mogućnosti uzgoja bilja unutar urbanog područja.

Svoju ideju su realizovali tokom prošle dve godine, pa danas uzgajaju jagode u gradu svetlosti bez upotrebe pesticida i što je najvažnije - po pristupačnoj ceni.

Mobilni kontejneri u srcu grada svetlosti

Početkom 2015. godine prve crvene jagode su proizveli u stanu gde su stanovali kao studenti. To je bilo veliko ohrabrenje za dalje preduzetničke poduhvate. Osnivaju startap kompaniju pod nazivom Agricool. Iste godine započinju istraživanja i sa drugim biljnim vrstama. Opremaju mobilne kontejnere sa potrebnom uzgojnom tehnologijom, što nije bilo nimalo jeftino. Uz pomoć roditelja, odgovarajućih partnera i medija, grad je prepoznao ovu izvrsnu ideju i omogućio im direktno finansiranje. U 2016. godini zapošljavaju tim agronoma, ekonomista i IT stručnjaka.

Koliko je Agricool postao poželjan poslodavac, govori činjenica kako na jedno otvoreno radno mesto pristigne na stotine prijava. Vođeni ambicioznošću, zapošljavaju samo najbolje mlade stručnjake kako bi kontinuirano razvijali svoju poslovnu ideju. U prvoj godini poslovanja preduzetnički tim se povećao za 30 novih stručnjaka. Glavni fokus im postaje proizvodnja jagoda.

Proizvodnja traje 365 dana

Jagode proizvode bez pesticida, bez GMO, te koriste 90% manje vode i hranjivih matrija. Proizvodnja se odvija 365 dana. Koiste isključivo obnovljive izvore energije. Što je najvažnije, uzgoj kvalitetnih jagoda se odvija lokalno, gde je i najveći broj ljudi. Troškovi transporta su zanemarivi.

Tokom 2017. godine preduzetnički poduhvt Agricool je pristupio većini pariških centara, što je omogućeno izuzetnom zainteresovanošću domaćih, ali i međunarodnih investitora. Dok je tržište jagoda ogromno, kompanija takođe razmišlja o proizvodnji povrća, kao što su salata, paradajz, krastavci, tikvice i paprike. Isti mode, sa manjim promenama, može da se koristi na svim vrstama povrća.

Planovi za blisku budućnost su proizvodnja jagoda u svim većim evropskim gradovima, sistemom koji su sami osmislili. Jagode su voće ljubavi, a Pariz grad ljubavi. Agricool je samo dodatno opravdao drugi naziv za Pariz.

Foto: Pixabay/Pexels; Video: Youtube/BrightVibes


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Vladimir Miloš je magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Holandiji, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dve dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Rizikuj! - Ako pobediš bićeš srećan, a ako ne pobediš bićeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao