Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja
  • 15.02.2018. 11:15

Uzgoj višanja zahteva modernizaciju

Naučna dostignuća, do kojih su došli eminentni stručnjaci na oglednim poljima, dala su dobre rezultate i zbog toga bi ih trebalo primenjivati u praksi.

  • 2.352
  • 177
  • 0

Opština Prokuplje ima zasade višnje na površini većoj od 2.000 hektara. Prosečna godišnja  proizvodnja iznosi oko 15.000 tona, vrednosti blizu 20 miliona evra. Kako je rekao zamenik predsednika Opštine Miroljub Paunović, ovo voće je traženo na inostranom tržištu, ali je neophodno primeniti nova tehnološka i naučna saznanja.

Zbog toga je, u saradnji sa Poljoprivredno stručnom službom, za voćare organizovano predavanje, na kojem je šef katedre Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Dragan Nikolić govorio na temu "Klonska selekcija oblačinske višnje".

Sedmo mesto u Evropi za Srbiju

Istaknut je značaj višnje u spoljnotrgovinskoj razmeni za Srbiju, koja se, nakon šljive i jabuke, nalazi na najvećim površinama.

"Po proizvodnji višnje, Srbija zauzima sedmo mesto u Evropi. Pre dve godine u evropskim zemljama proizvedeno je  oko 1,25 miliona tona višnje, od kojih 85 hiljada u našoj zemlji", rekao je Nikolić, dodavši da je došlo vreme kada bi mnogo toga trebalo da se menja u proizvodnji ovog voća, prenosi Južna Srbija.

Primenjivati nova naučna dostignuća

Napomenuo je da su nova naučna dostignuća, do kojih su došli eminentni stručnjaci na oglednim poljima, dala dobre rezultate i da bi ih zbog toga ih trebalo primenjivati u praksi.

"Odabir sorte i sadnog meterijala, uz primenu agrotehničkih i drugih mera, su glavni činiloci za  povećanje prinosa i kvaliteta plodova. Zbog toga je neophodno da se pristupi oplemeljivanju višnje  u cilju povećanja rodnosti, manje bujnosti stabala, otpornosti na zimske mrazeve i uzrokovaće pojedinih bolesti", rekao je Nikolić koji je istakao da nema prakse bez nauke, niti obrnuto.

Foto: Poljoinfo wiki


Povezana biljna vrsta

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i uglavnom raste kao žbunoliko stablo. Puno se proizvodi sorta oblačinska višnja pogodna za industrijsku preradu.  Najbolje uspeva na obroncima... Više [+]

Izvori

Južna Srbija Info


Tagovi

Miroljub Paunović Prokuplje Višnja Oblačinska višnja Dragan Nikolić Spoljnotrgovinska razmena


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.