Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvetalo voće
  • 07.03.2024. 16:00

Vegetacija voća je sada nezaustavljiva, da li će mraz da je "preseče"?

Blaga zima bez snega, mrazeva i ledenih dana, uticala je da već u februaru voće počne da cveta. Sa druge strane, opasnost od poznih mrazeva postoji sve do sredine aprila, pa će mnogi koji se bave voćarstvom do tada, itekako strepeti.

Foto: Sanja Dovečer
  • 936
  • 100
  • 0

U valjevskom kraju još od kraja februara cveta dženarika, a u nižim predelima već otvaraju pupoljke i kajsije breskve, kruška. Napupile su i jabuke, trešnje, ali i drugo koštičavo voće, pa se mnogi voćari pitaju, da li u ovom periodu mogu bilo šta da urade da odlože period vegetacije?

"U ovoj situaciji voćari malo toga sada mogu da urade. Ono što je, možda trebalo da se uradi, je krečenje debla, račvišta i ramena grana, jer bela boja odbija svetlost i biljke se sporije zagrevaju i sporije kreću sokovi i to je nešto što može odložiti početak vegetacije za nekih sedam do deset dana", kaže stručni saradnik za voćarstvu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Valjevo Jovan Milinković i dodaje da je "ovo što se sad dešava je jednostavno nezaustavljivo".

Visoke temperature zagrejale zemlju

Dženarike su počele da cvetaju krajem februara, ali su krenule u cvetanje i kajsije, breskve, pa i šljive i jabuke.

Dženarike su počele da cvetaju krajem februara

"Temperatura zemljišta je prešla kritičnu granicu kada kreće vegetacija. Poseban problem su noćne temperature koje su relativno visoke i u nižim predelima se kreću oko 10 stepeni, tako da su biljke već krenule u vegetaciju i cvetanje. Koliko će to cvetanje biti intenzivno i brzo, videće se u narednim danima. Prema prognozi meteorologa i dalje se očekuje slično vreme, noćne oko 10 stepeni, dnevne oko 20", kaže Milinković.

Za razliku od ranijih godina, kada je najraniji period cvetanja voća bio sredinom marta, Milinković napominje da je ove godine voće ucvetalo mesec dana ranije.

Kako će prolećni mrazevi uticati na različite voćke?

"Nemoguće je da tokom celog marta i u prvoj polovini aprila ostane ovakvo vreme i da ne bude mraznih dana. Poslednji mrazevi se javljaju oko 15. aprila. Četrdeset dana bez mraza može da se desi, kao i da kroz ceo period prođemo sa temperaturama koje će pasti eventualno do nule ili malo ispod, ali ja se ipak bojim nekog hladnog talasa sa severa Evrope, da se ne spusti i da na kraju imamo veće štete nego prošle godine", kaže naš sagovornik i dodaje da smo prošle godine imali rod, ove godine "ćemo videti".

"Jako je rizično", ističe.

Ako temperature budu ispod -4 stepena, voću neće biti spasa

Voćari su uglavnom završili sve poslove koji se rade u voćnjacima, orezivanje i prskanje, ali ono što sve muči su mogućnosti poznih mrazeva. Kad temperature padnu na -4 ili -5 stepeni, spasa za voće nema.

"Postoje određeni sistemi protiv mraza, ali ih mi nemamo. Kritične temperature za tek zametnuti plod su oko -1, za otvoren cvet, ako je suv, on može izdržati i do -2 . Sve preko toga, voće će pretrpeti ozbiljna oštećenja. Sve je sada u rukama prirode, voćari su sa svoje strane uradili ono što su mogli i što je trebalo da urade."

Voće će pretrpeti ozbiljna oštećenja ako bude ispod -4

Zasadi su već već orezani, poprskani i pripremljeni za početak vegetacije, ali niko nije očekivao da će februar biti sa ovakvim temperaturama.

"Mislim da ovako lep februar nije bio u poslednjih 30 godine. Za proteklih 27 ili 28 godina koliko pratim vremenske prilike, najranije cvetanje šljive bilo je oko 20. marta, a ove godine, bojim se, da će to biti i desetak dana ranije", pribojava se Milinković.

U malinjacima krenula vegetacija

Toplog vremena u februaru nisu pošteđeni ni zasadi maline. U pojedinim zasadima već ima pucanja pupoljaka, na nekim mestima je u malo razvijenijoj formi, a na padinama koje su okrenute južno, poljoprivredni proizvođači već mogu da vezuju izdanke. Ko je to uradio, može da uradi i prvo prolećno prskanje.

Grinje su prisutne u zasadima, tako da se preporučuje prskanje.


Foto prilog


Tagovi

Cvetalo voće Mraz Jovan Milinković Dženerike Cvetale šljive Prskanje Grinje


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.