• Šarka šljive
  • 12.09.2018. 14:00

Virus šarke šljive izaziva opadanje i do 90% plodova

Jednom zaraženo stablo virusom šarke šljive ostaje zaraženo tokom celog života.

Foto: PIS Vojvodina / Tatjana Veselinović
  • 914
  • 74
  • 0

Šljiva je bogato rodila ove godine, ali problem predstavlja virus šarke šljive (Plum pox virus), koji je primetan u šljivicima. Prisutan je čak i na sorti stenlej, koja važi za otpornu. To je ekonomski veoma štetna bolest šljive - kod osetljivih sorti, kao što je požegača, može da opadne i do 90% plodova!

Simptomi virusa šarke šljive

Simptomi ovog virusa  javljaju se na listu u vidu: mozaičnog šarenila, prugastih i prstenastih pega. Na plodovima se mogu uočiti bledo ljubičaste pege poluprstenastog izgleda. One su brazdolike i udubljene u meso ploda, koje se deformiše. Dolazi do preranog opadanja plodova, koji su lošijeg kvaliteta i lošeg ukusa, jer se menja odnos šećera i kiselina.

Sarka
Pege na plodu (Foto: PIS Vojvodina / Gordana Cvetković )

Koje su mere borbe protiv virusa šarke šljive?

Osnovna mera u suzbijanju šarke šljive je korišćenje zdravog sadnog materijala od registrovanog proizvođača odnosno, da sadnice bi trebalo da vode poreklo iz rasadnika, čija je proizvodnja kontrolisana od strane nadležne institucije.

Jednom zaraženo stablo ovim virusom ostaje zaraženo tokom celog života.

"Mera borbe je i krčenje zaraženih stabala, ali se postavlja pitanje - da li mera krčenja zaraženih stabala može doprineti suzbijanju virusa? Jedino potpune mere, izvedene do kraja, na teritoriji cele države, mogu imati pozitivnog efekta. Svaka parcijalna aktivnost neće dati nikakve rezultate, zato što je virus veoma raširen, zaražen veliki procenat stabala, koja su izvor za nove infekcije", smatra savetodavac za zaštitu bilja
Ivana Obradović.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Šarka šljive Virus Suzbijanje šarke šljive Ivana Obradović


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Blagorodni septembar