Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorta heritidž
  • 17.11.2017. 08:00

Višestruka korist od kasnih sorti maline

Proizvođač malina iz Zaselja kod Požege Rade Pejić sorti heritidž gaji na površini od 2,5 ha. On tvrdi da je ta sorta isplativija od vilameta, jer njena berba duže traje, u jesen dostiže bolju, pa korist imaju i proizvođači i berači i trgovci.

Foto: Kelly Turner / Flickr
  • 2.913
  • 214
  • 0

Mada je u mnogim malinjacima na teritoriji opštine Požega, berba malina, zbog suše, već završena, u pojedinim zasadima to voće tek sada dospeva za berbu. Kako prenosi RTS, takva je situacija u mestu, Zaselje u požeškoj opštini, gde je u toku berba malina sorte heritidž na površini od 2,5 ha, kod proizvođača Radeta Pejića, koji takođe poseduje i zasad vilameta na gotovo istoj površini, a tvrdi da je jesenja berba isplativija.

Novembarska berba šansa za dodatni keš

Pejić napominje da je sorta heritidž veoma tražena, dodajući da od kasne berbe korist imaju i sezonski radnici, čije zarade je letos umanjila suša. Rade napominje da je novembarska berba dobar izvor prihoda, naročito za one ljude koji nemaju stalni posao. Mada, naglašava on, ima i onih kojima je berba malina u ovo doba prilika da dodatno zarade. Kako kaže, neki radnici zarade čak po 60.000 dinara mesečno.

Podizanje zasada heritidža 10 puta skuplje od vilameta

Osim berača, šansu za dodatne prihode od malinarstva vide i stručnjaci. Za nadzor ortačkog zasada koji se prostire na površini 40 ari u zatvorenom prostoru, zadužena je Zora Jevremović, diplomirani inženjer agronomije. Ona tvrdi da uprkos tome što za podizanje zasada sorte heritidž treba uložiti 10 puta više novca nego kod vilameta, ta sorta maline nakon tri godine donosi čist prihod.

Berba duže traje - cena mnogo veća

Zora dodaje da su trud i investicija isplativi, jer je cena vilameta ove godine bila od 136 do 158 za kilogram, dok cena kilograma maline sorte heritidž trenutno iznosi 1.000 dinara. Jevremovićeva na kraju kaže da u poređenju sa letnjim sortama, sezona berbe heritidža traje od maja do početka decembra, a ta sorta se ne zamrzava, već se sveža distribuira trgovinskim lancima.

Foto: Kelly Turner / Flickr


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Malina Sorta Heritidž Vilamet Agroklub Rade Pejić Zora Jevremović Zaselje Požega Srbija Berba Cena


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.