Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oblačinska višnja
  • 27.05.2017. 14:30

Višnja dobra za početnike u voćarstvu

Dragan Milićević iz Kruševca odlučio je da započne voćarsku proizvodnju i odabrao je oblačinsku višnju. Ne vodi se komercijalnim ciljevima, želja mu je da radi što bolje kako bi došao do kvalitetnih rezultata.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.081
  • 123
  • 0

Dragan Milićević je hemičar iz Kruševca. Zahvaljujući poznanstvima, stigao je u subotinački atar. Uradio je potrebne analize zemljišta i otkrio da bi trebalo da uzgaja višnje.

"Usled klimatskih uslova, koji su specifični za ovaj deo i najviše zbog nedostatka vode, a nemamo mogućnost da dođemo do nekih većih količina", objašnjava Dragan.

Priprema važna za krajnji rezultat

Osim prelepe prirode i pogleda, Dragan se u ovaj kraj zaljubio i zbog ljudi otvorenog srca, koji su mu odmah ponudili pomoć. Prvih 2,5 hektara oblačinske višnje posađeno je u jesen 2015. godine. Pre dva meseca zasad je proširen za još hektar i 30.

"Vrlo je bitno pripremiti zemljište pre sadnje, to je jedan od bitnih faktora da bi očekivali rezutate. Na dodatnoj parceli smo posejali ovas, koji ćemo zaorati, da bi popravili strukturu zemljišta. Zaštita mora da bude potpuna od prvog do poslednjeg dana", tvrdi Milićević.

Ne voditi se komercijalnim ciljevima

Kaže da ima iste probleme, kao i drugi poljoprivrednici i da nikada nema garancije. Ipak, trudi se da radi što bolje može. Sluša sve savete i prati tuđa iskustva, koja primenjuje na sopstvenom.

"Ne treba voditi toliko računa o komerciljalnom cilju, koliko je to isplativo ili ne. Koristite maksimalno struku, tehničke pripreme, ne štedite ni na čemu što treba - to je ključ", zaključuje Dragan Milićević.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Uzgoj višanja Kruševac Dragan Milićević


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P