Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba višanja
  • 23.06.2016. 15:00

Višnjari beru višnje ali ubiraju gubitak

Proizvođači višanja iz opštine Merošina ogorčeni otkupnom cenom od samo 30 dinara po kilogramu.

  • 772
  • 37
  • 0

Berba višanja na području opštine Merošina u punom je jeku, ali su proizvođači ogorčeni otkupnom cenom od samo 30 dinara po kilogramu i optužuju otkupljivače za smišljeno obaranje cene.

Po kilogramu višanja gube 10 dinara

Višnjari ističu da na svakom ubranom kilogramu gube po deset dinara, jer je proizvođačka cena višanja 40 dinara. "Primorani smo da beremo zasade kako bi barem malo pokrili troškove proizvodnje. Beračima plaćamo 15 dinara po kilogramu tako da nama ostaje svega 15 dinara", izjavio je predsednik Zemljoradničke zadruge "Oblačinska višnja" Dušan Miladinović.

Cena tri puta manja od prošlogodišnje

Prema njegovim rečima, ovogodišnji rod višanja je izuzetnog kvaliteta, ali otkupljivači samo 10 odsto preuzetih višanja procenjuju kao prvu klasu i plaćaju 40 dinara po kilogramu. Miladinović kaže da su proizvođači višanja proteklih dana u dva navrata odlazili u Ministarstvo poljoprivrede, ali ti sastanci nisu urodili plodom. "Cena je ostala tri puta manja od prošlogodišnje. Verujemo da je ovako niska cena posledica dogovora nekoliko velikih otkupljivača", istakao je Miladinović.

Hladnjača u Merošini neophodna

Prema njegovim rečima, proizvođači su svesni da su u ovu nezavidnu situaciju dovedeni time što Merošina nema nijedan pogon za preradu višanja. "Hladnjača "Voćar" može da preradi celokupan rod sa ovog područja, ali je od prošle godine u stečaju i ne radi. Naša višanja prerađuje se u Leskovcu, Osečini, Vladičinom Hanu i drugim gradovima", naglasio je Miladinović i podsetio da zasadi višanja na području Merošine premašuju 1.500 hektara, a višnjici na području ove i prokupačke opštine daju petinu ukupne proizvodnje višanja u Srbiji.

Miladinović je kazao da će berba u merošinskom kraju potrajati još najviše sedam dana, a proizvođači će ubrati u proseku 10 tona višanja po hektaru.

Foto:bigstockphotos.com;cerealphotos


Izvori

beta.rs


Tagovi

Berba višanja Merošina Dušan Miladinović Hladnjačari Otkupna cena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić