Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u voćnjacima
  • 21.07.2015. 15:37

Visoke temperature negativno utiču na voće

Visoke temperature izuzetno negativno utiču na kondiciono stanje većine voćarskih kultura. Najdrastičnije posledice zabeležene su kod maline i kupine u svim proizvodnim reonima.

Foto: depositphotos.com
  • 1.521
  • 11
  • 0

"Ekstremno visoke temperature od preko 35 stepeni, poslednjih dana u našoj zemlji izuzetno negativno utiču na kondiciono stanje većine voćarskih kultura", kazao je danas Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo.

Najveće posledice na malinama i kupinama

"Najdrastičnije posledice zabeležene su kod maline i kupine u svim proizvodnim reonima. Ukoliko ovakvi vremenski uslovi potraju, štete će pretrpeti i šljiva i jabuka", rekao je on Tanjugu. Prema Leposavićevim rečima, zbog temperaturnog šoka kod maline je došlo do znatnog skraćenja procesa berbe.

Negativan uticaj, kaže Leposavić, ogleda se i u smanjenju veličine i kvaliteta plodova, od kojih su najizrazitiji masovna pojava belih fleka i ožegotina na vrhu i osunčanoj strani ploda maline, nejednako sazrevanje i vraćanje boje zrelih plodova iz crne u crvenu kod kupine (koja je na početku procesa berbe), čime im je znatno umanjena upotrebna i tržišna vrednost.

Pored ekstremno visokih temperatura, poslednja dva dana u našoj zemlji, problem predstavlja i izuzetno niska relativna vlažnost vazduha praćena vetrom, koja dovodi do pojave ožegotina ili potpunog uništenja lisne mase kod većine vrsta voćaka, ističe on i dodaje: "Ovo je naročito izraženo kod dvorodnih sorti maline, kao što su Polana i Polka. Kod šljiva je već sada zabeležena pojava ožegotina na deblu i listovima, a u zavisnosti od daljih uslova, može se očekivati pojava ubrzanog sazrevanja i prevremenog otpadanja plodova".

Pojava štetočina dodatno pogoršava stanje

Leposavić je napomenuo i to da veliki problem, pri ovakvim uslovima, voću nanose bolesti i štetočine koje u ranijim periodima godine nisu bile ekonomski značajne. "Takođe, treba istaći mogućnost prenamnožavanja štetnih grinja, koje zbog brzog sticanja rezistentnosti na hemijske tretmane za mnoge proizvođače mogu predstavljati nerešiv problem", ukazao je Leposavić.

Ovi, ali i drugi problemi sa kojima se proizvođači voća u našoj zemlji suočavaju, moraju se u budućnosti rešavati primenom kompleksnih mera koje će za cilj imati očuvanje postojeće, ali i unapređenje buduće proizvodnje.

"Navedene mere se pre svega odnose na izbor odgovarajuće lokacije i pripremu zemljišta, odabir novijih i otpornijih sorti, korišćenje zdravog i kvalitetnog sadnog materijala, primenu savremenih agro i pomotehničkih mera", zaključio je Leposavić.

Foto: depositphotos.com; modfos


Izvori

Tanjug


Tagovi

Visoke temperature Štete Voćnjaci Maline Kupine Šljive Jabuke Ožegotine Lisna masa Aleksandar Leposavić Institut za voćarstvo Bolesti Štetočine Prenamnožavanje grinja Otporne sorte Priprema zemljišta Sadni materijal

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]