Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 26.03.2018. 12:00

Voćare u Topoli više plaši april, nego mart

Voćnjaci i vinogradi u Topoli, jednom od najpoznatijih voćarskih krajeva u Srbiji, su pod snegom. Slika nije baš idilična za ovo doba godine, ali stručnjaci kažu da će vlažan sneg zaštiti voće. Od ćudi Baba Marte više ih plaše najavljeni mrazevi u aprilu.

Foto: Biljana Nenković
  • 979
  • 72
  • 0

Februarski mrazevi selektivno su oštetili pojedine vrste kajsija, breskvi i nektarina u Topoli. Na višim kotama temperatura se spuštala do minus 15, pa nije bilo veće štete, dok je u nižim predelima u toku reke Jasenice temperatura bila i do minus 21. U tim reonima došlo je do ozbiljnijih šteta na voću. Tako glasi raport za prošli mesec iz ugla Verka Kačarevića, inženjera zaštite bilja iz sela Vinča kod Topole i ujedno voćara.

Vlažan sneg štiti voće

Sneg koji je ovih dana padao, neće nauditi voću. Zadržava se na krošnjama i čak šta više, kaže Kačarević, zaštitiće ga.

"Ovo je vlažan sneg i to je za voće dobro, jer on ostaje na granama i krošnjama voćaka. Kada tu zaledi on pravi termoizolaciju i tako će  smanjiti minus, pa do izmrzavanja ne bi trebalo da dođe. U februaru smo imali suvi sneg, koji nije ostajao na krošnji i onda je došlo do situacije da je mraz oštetio pojedine vrste", kaže Kačarević.

Sa temperaturom koja se spušta i do minus pet stepeni ne očekuju se veće štete, jer vegetacija nije toliko odmakla. Jedini problem, navodi Kačarević, može da bude kod nekih sorti kajsija koje su oštećene u prethodnom mrazu i kod nekih sorti nektarina, koje su došle pred samo cvetanje.

Za jabuke i kruške nema potrebe strepeti.

Aprilski mrazevi mogu biti kobni

Od martovskog snega voćari u ovom kraju, a i stručnjaci, više strahuju šta će biti u aprilu. "Strepi se zbog najave meteorologa da će u aprilu biti manjih mrazeva. Oni mogu biti kobni, jer dolaze u periodu cvetanja i precvetavanja. Više se tih mrazeva plašimo, nego ovog snega", dodaje Kačarević.

Izmrzle zasade ne treba napustiti

Pred topolskim voćarima je period velikog opreza. Tamo gde je došlo do izmrzavanja, bitno je da se biljke drže u dobroj kondiciji i da se rade redovne mere zaštite u toku vegetacije da bi se voćka sačuvala i pripremila rod za sledeću godinu. "Voćnjake u kojima je došlo do oštećenja u februaru ne treba napustiti zato što su izmrzli, već treba nastaviti sa redovnom negom", napominje Kačarević.

Vinogradi na Oplencu u dobrom stanju

Martovski mrazevi i sneg nisu naneli štetu u vinogradima. Loza jeste pokrenula sokove, ali ne u toj meri da mraz od minus pet stepeni može da na joj naudi. Vladimir Jokić, koji gaji  kajsije, breskve i vinovu lozu, kaže  da su vinogradi u povoljnijem položaju od ostalog voća: "Kajsija mi je izmrzla još u februaru, a za breskvu tek ću da vidim da li će preživeti".


Tagovi

Voćari Topola Mraz Oplenac Vinograd Vladimir Jokić Verko Kačarevića Mart 2018 April 2018. Sneg Šteta


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u