Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj višanja
  • 27.06.2019. 12:00

Voćari iz centralne Srbije najavljuju obustavu berbe višanja

Berba višnje u centralnoj Srbiji možda će biti obustavljena zbog pada cene na 30 dinara po kilogramu. Voćari u Merošini najavili su da će verovatno stati sa berbom oblačinske višnje zbog toga što, kako su istakli, sa cenom od 30 dinara po kilogramu ne mogu da pokriju ni troškove proizvodnje.

Foto: Biljana Nenković
  • 485
  • 88
  • 0

Stručnjak za voćarstvo profesor dr Zoran Keserović rekao je da otkupna cena višnje, koja je ovih dana sa 50 dinara pala na 30 dinara po kilogramu, nije prihvatljiva.

"Prošle godine je u Vojvodini višnja plaćana 50 do 55 evrocenti. Tada su proizvođači iz Merošine, Prokuplja i Vranja, takođe zbog niske cene, obustavljali berbu. Apelujem i da se u tom delu Srbije više radi na kvalitetu ovog voća jer je prošle godine bilo problema. Ništa se značajnije neće promeniti dok god proizvođači, posebno oni iz centralne Srbije, ne shvate da je potrebno da poboljšaju tehniku proizvodnje i povećaju površine pod zasadima“, naglasio je Keserović.

U Prokuplju nezadovoljni otkupnom cenom višnje

Za bolju proizvodnju neophodno udruživanje voćara 

Keserović je objasnio da bi, kako bi poboljšali proizvodnju, proizvođači trebalo da se udružuju i da nabave sopstvene hladnjače za duboko zamrzavanje voća kako bi izbegli nakupce. Istakao je da bi mogli da uštede ukoliko bi kupili zajedničke tresače višanja što bi smanjilo i troškove u toku berbe. "Ova oprema jeste skupa, ali moraju da se udružuju i da preko lokalnih samouprava i nadležnog ministarstva konkurišu za državni novac koji je za to opredeljen," napomenuo je Keserović.

Iako bi hladnjača dosta pomogla proizvođačima u topličkom kraju, ona im ne može biti od pomoći, jer ne radi zbog spora oko svojine. Hladnjača "Voćar" iz Merošine nije u funkciji zbog nerešenih svojinskih odnosa, rekao je predsednik opštine Merošina Saša Jovanović. On je najavio da će ovi problemi biti rešeni vrlo brzo i da će za sledeću berbu proizvođači imati velike otkupne i smeštajne kapacitete u samoj Merošini, prenosi Politika.

Prema rečima Keserovića, voćari mogu da se izbore sa pritiskom otkupljivača ukoliko sami budu vlasnici prerađivačkih kapaciteta. Kako je ocenio, voćari iz Vojvodine postaju sve veća konkurencija onima iz centralne Srbije.

Oblačinska višnja dobro rađa i ima tržište, a cena neizvesna

Oblačinska višnja mogla bi da osvoji evropsko i svetsko tržište

Oblačinska višnja, koja je potekla iz ovog dela Srbije, veoma je tražena i cenjena u Evropi zbog svog kvaliteta, a u poslednjih nekoliko godina ovaj proizvod je na sedmom ili osmom mestu u deset izvoznih proizvoda naše zemlje.

Po procenama konsultantske kuće SEEDEV i analizama urađenim pre dve godine, višnja od svih srpskih proizvoda ima najveći potencijal za osvajanje evropskog i svetskog tržišta. Indeks konkurentnosti višnje, navodi ova kuća, veći je i od maline. Višnja bi mogla da ostvari najveći uspeh na tržištu u Evropi najviše zbog toga što je konkurencija u proizvodnji ove kulture mala na evropskom tržištu. Ispred nas su samo Španija i Mađarska.

Istraživači savetuju da bi prizvodnja višnje trebalo da bude intenzivnija kako bi ona u daljem periodu imala zaista perspektivu za dobijanje tržišta u Evropi i svetu. Prema procenama stručnjaka, u narednih nekoliko godina konkurencija će odustajati od proizvodnje višnje u potrazi za profitabilnijom proizvodnjom tako da se tada može očekivati veća potražnja za ovom kulturom.


Povezana biljna vrsta

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i uglavnom raste kao žbunoliko stablo. Puno se proizvodi sorta oblačinska višnja pogodna za industrijsku preradu.  Najbolje uspeva na obroncima... Više [+]

Izvori

Politika


Tagovi

Višnja Oblačinska višnja Zoran Keserović Saša Jovanović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.