Ivanka Novaković iz Kikinde odlučila je da se posveti breskvama, nakon što je otišla u penziju. Njen rad odlikuju istinska ljubav i potpuna posvećenost.
Ivanka Novaković iz Kikinde odlučila je da se posveti breskvama, nakon što je otišla u penziju. Sa suprugom je osnovala zasad, a nakon njegove smrti nastavila je da se obrazuje i informiše. Danas ima sedam sorti, a posebno se ističe pljosnata smokvara.
"Ona je atraktivna i niko je sem mene nema na pijaci u Kikindi. One su okrugle i pljosnate, nemaju ni trunku kiseline. Izuzetna je!", ocenjuje Ivanka.
Proizvodnja breskvi u Srbiji još uvek je izazov za voćare. Ova voćarka ne posustaje, a kaže da joj je najteže ređanje breskvi:
"Kada su veličine lešnika, proređuju se, a razmak od jedne do druge mora da bude 10 cm, ako hoćete da imate kvalitetan i krupan proizvod, koji ima prođu na pijaci".
Dodaje da redukuje prskanje i zaštitu, ali i da joj se to ponekad "obije o glavu".
"Kovrdžavost je najopasnija, pa je bitno u jesen, kada list opadne, da se uradi bakar. Sledeće prskanje je u februaru, kombinacija bakra i mineralnih ulja. Kad se bolest pojavi - tu zaštite nema. Preventivna je bitna i mora se uraditi na vreme", upozorava Ivanka.
Pogledajte priču o pravoj ljubavi prema ovom poslu:
Foto: Print Screen / YouTube
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/