Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kikinda
  • 27.03.2017. 12:00

Voćarstvo kao hobi u penziji

Jovica Šicar je penzioner iz Kikinde, koji je realizovao svoju viziju. Posvetio se jabukama, kruškama, šljivama i kajsijama, a ima i vinograd. Danas je ovaj voćni raj namenjen celoj porodici.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.903
  • 411
  • 0

Jovica Šicar je penzioner iz Kikinde, koji već više od decenije gaji voće. Kako kaže, realizovao je svoju viziju. Kupio je hektar voćnjaka, koji je kasnije proširio. Posvetio se jabukama, kruškama, šljivama i kajsijama, a ima i vinograd. Nekada je imao računa da proizvode plasira na tržite, a danas je nezadovoljan.

Porodični voćni raj

Voćnjak je njemu i supruzi hobi. Strpljivo i postepeno naučio je sve, a danas ima voćni raj namenjen za celu porodicu.

"Ovih dana sam završio prolećno prskanje, vinograd sam orezao, sada ću da okrečim voćnjak, a posle toga da pokosim travu i da okopam oko svake voćke. Čekamo da cveta, da rodi, da uberemo, pa da vidimo šta će biti. Priželjkujem lepu, rodnu godinu", kaže Šicar.

Prskanje na minimumu

Zaštita voćki iziskuje najveća ulaganja. Ovaj domaćin kajsije prska protiv monilije i, kako kaže, eventualno protiv šupljikavosti lišća. Ista situacija je i sa šljivom, koju prska dva puta.

"Krušku moram malo više, pogotovo u maju. Posle toga prskam još jednom i vše ne. Jabuke prskam sedam, osam puta, neću više zbog lične uptrebe. Vinograd prskam svakih 20 dana", objašnjava ovaj voćar.

Potrebno unapređivanje proizvodnje i plasmana

Pomoć države Jovica je iskoristio pri kupovini pumpe za navodnjavanje. Još se nije upustio u usavršavanje tog sistema. Koristi creva, iako smatra da je "kap po kap" mnogo bolji sistem.

Veruje da je udruživanje korisno, a da bi postojanje hladnjače bila velika prednost za kikiđanske voćare.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Voćnjak Kikinda Jovica Šicar


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner