Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćke
  • 20.01.2022. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Voće odoleva niskim temperaturama, ove godine biće dobrog prinosa?

Trenutne vremenske prilike ne utiču na stanje voća, kažu poljoprivredni stručnjaci. Voće je u fazi zimskog mirovanja, i temperature od -10 stepeni, koliko je bilo proteklih dana u pojedinim delovima Srema ne mogu prouzrokovati bilo kakve štete.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 131
  • 33
  • 0

Stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi u Rumi Lazar Klještanović kaže da trenutne vremenske prilike ne mogu naštetiti zasadima voća.

Voće je u fazi zimskog mirovanja i temperature od minus deset stepeni, pa i više nisu štetne voću jer su uobičajene za ovaj period godine. Obilaskom terena stručnjaci potvrđuju da je voće u dobrom stanju, i da ako situacija ostane ovakva može se očekivati dobar i kvalitetan prinos. 

"Većina voćnih vrsta prošle godine imala je nešto smanjeni prinos, tako da je došlo do dobre diferencijacije cvetnih pupoljaka za ovu godinu, pa možemo da očekujemo dobre prinose", kaže Klještanović.

Naš sagovornik dodaje da je voće u fazi zimskog mirovanja kada nije aktivan korenov sistem, a samim tim i nadzemni delovi biljke pa jači mrazevi nisu previše opasni za ovaj period. Mnogo opasnije za voće su prolećni mrazevi kojih se voćari i najviše pribojavaju, iako postoje agtrotehničke mere koje mogu da smanje rizike, ali i eventualne štete od niskih temperatura.

Opširnije o tome u prilogu TV Fruška gora.

 


Foto prilog


Tagovi

Zimske temperature Cvetni pupoljci Prinos voća Mrazevi Lazar Klještanović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".