Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 19.05.2023. 09:00

Voće pod stresom - kako spasiti ono što je ostalo?

Ova godina najteža je koju voćari koju pamte. Teža je već sada i od sušnih. Koje tretmane primeniti, a šta nikako ne biste trebalo da činite?

Foto: Bojan Kecman
  • 2.391
  • 151
  • 2

Nikad veća količina padavina i hladnije vreme, doveli su do slabe oplodnje kod većine voćnih vrsta, a i zametnuti plodovi imaju problem kako da ostanu na stablu jer nedostatak sunca, česte padavine i velika vlaga, dovode do stresa biljaka. 

Zasadi jabuka, koja je najbolje oplođena i najviše je izdržala nepovoljne vremenske prilike ubrzo će se morati tretirati protiv savijača, odnosno, Cydie pomonelle, štetočine koja uzrokuje crvljivost plodova.

Jak pritisak čađave krastavosti

Na terenu je prisutan veliki pritisak bolesti i štetočina jer su urađena tri do četiri tretmana više u odnosu na prošlu godinu tako da će borba protiv najznačajnije bolesti, Venturie inequalis, biti veliki izazov za sve voćare koji se bave intenzivnom proizvodnjom. Jabuka ima osetljiviji list u odnosu na krušku i podložnija je napadu gljivice.

Jabuka podložnija napadu gljivice

Preporučuje se i upotreba aminokiselina koje se mogu mešati sa insekticidima i fungicidima, a sve kako bi voćke lakše izdržale stresne uslove bez mnogo sunca i s dosta vlage i padavina.

Dunja će sigurno imati problema sa bakterioznom plamenjačom kojoj odgovaraju uslovi koji se prognoziraju do kraja meseca, sa čestom pojavom pljuskova i smenama toplijeg i hladnog vremena.

Buva čeka povoljne uslove za napad

Kruškina buva položila je jaja i samo čeka stabilizaciju vremena da napadne plodove krušaka. Dodatan problem voćarima predstavlja manji broj preparata na tržištu koji mogu da koliko toliko spreče njen napad. Reč je o preparatima na bazi spirotetramata, spinetorama, piriproksifena, novih jedinjenja abamektina, gvožđa i sličnih.

Međutim, borba protiv ove štetočine sve je teža, naročito zbog toga što su preparati skupi, a otkupna cena krušaka, uglavnom nije povoljna za uzgajivače. Takođe će biti potrebno da se nastave tretmani protiv čađave krastavosti plodova krušaka, kao i prvi tretman protiv savijača koji, kao i kod jabuka, uzrokuje crvljivost plodova.

Uskoro tretman protiv šljivinog savijača

Što se tiče šljiva, primećen je let leptira prve generacije šljivinog savijača i već početkom juna može da se odradi tretman protiv ove štetočine koja, doduše, ne uzrokuje veliku štetu kao druga generacija, ali u uslovima manjeg broja plodova na stablu, svaki plod je dragocen.

Stablaće biti pod stresom ako se vremenske prilike naglo promene

Prema rečima voćara ova godina bila je specifična za zaštitu šljiva od osice. Bila su potrebna dva tretmana protiv ove štetočine jer su česte padavine saprale depozit, odnosno, sredstva sa plodića, a do polaganja jaja došlo je kasnije nego što je uobičajeno, jer su, zbog hladnijeg vremena, cvetanje i zametanje plodića duže trajali.

Takođe je od velike važnosti da se nastavi prihrana i s aminokiselinama jer će stabla biti pod stresom ako se vremenske prilike naglo promene. Ne preporučuje se još jedna prihrana s KAN đubrivom jer je u zemljištu dovoljno vode koja će brže da rastvori mineralna đubriva i stajnjak koji su bačeni oko voća u rano proleće. Ukoliko naglo naraste temperatura i leto bude s malo padavina, u slučaju kišne jeseni, može se desiti da dođe do naglog porasta novih mladara zbog čega voćka ulazi nepripremljena u zimu.

Pucaju plodovi trešanja

Breskve imaju problema sa kovrdžavošću lišća jer su česte padavine sprečile adekvatnu zaštitu stabala. Poželjno je da se do prve polovine juna, u jednom do dva navrata, izvrši posipanje KAN đubriva oko stabala kako bi došlo do rasta novog lišća, odradi folijarna prihrana đubrivima s više azota i, koliko se može, otkinu zaraženi listovi.

Padavine uništile trešnje i višnje

Trešnje se teško mogu spasiti jer, zbog velike vlage, došlo je do pucanja plodova na većini sorti. Višnje su ove godine, kao nikada, bile pod napadom Monilie, odnosno, sušenja cvetova i grana, kao i trešnjine muve koja se ubušuje u plod i takođe dovodi do njegovog truljenja.

Većina stabala još se drži, ali bi trebalo obratiti pažnju na upotrebu sredstava protiv pucanja plodova, zbog karence, odnosno, bezbedne konzumacije plodova, jer prvi plodovi mogli bi da sazru u drugoj polovini juna.


Tagovi

Čađava krastavost jabuka Kruškina buva Monilia Kovrdžavost lišća Bakteriozna plamenjača Pucanje plodova KAN


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D