Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća
  • 06.09.2020. 10:00

Voće se može uzgajati i na vlažnom zemljištu, pažljivim izborom sorte

Vlažno zemljište može biti prepreka za sadnju voća, ali dobrim izborom vrste, podloge i sorte možemo izbeći štete koje nastaju zbog propadanja korena. Suvišna zemljišna vlaga guši koren, koji zatim truli i propada.

Foto: Depositphotos/perminoffa
  • 2.670
  • 299
  • 0

Mnoge voćne vrste ne podnose previše vlažna i zabarena zemljišta. Prekomerna vlaga dovodi do propadanja korena jer istiskuje vazduh iz tla. Zbog toga on nije u stanju da diše i tokom vremena dolazi do odumiranja i truljenja, a samim tim i do propadanja stabla. Neke vrste i sorte podložnije su propadanju korena u vlažnoj zemlji dok su druge otpornije. Ukoliko je velika zemljišna vlaga, pažljivim izborom vrste, možete sprečiti štete koje bi nastale sadnjom neotpornih voćaka.

Birajte sorte u skladu sa zemljišnim uslovima

Kada je velika vlaga u zemlji, najbolje rešenje bilo bi da da se uradi odvodnjavanje ili da se posadi stablo čije korenje ima veliku moć upijanja, kao što je vrba. U seoskim sredinama možemo videti da vlasnici na delu parcele, gde se sliva voda, imaju posađene vrbe koje su prirodan rezervoar vlage i crpe višak iz zemljišta. To je jeftin način regulisanja pojave velike vlažnosti. Najteže je kada se javi situacija čestog plavljenja i pojava ustajale vode, tada bez odvodnjavanja nema rešenja za sadnju voćaka.

Preventivno tretirajte voće, u cilju suzbijanja mogućih infekcija

Drugi način je prilagođavanje višku zemljišne vlage i u skladu s tim, izbor odgovarajuće vrste i sorte, koje će moći da podnesu date zemljišne uslove. Prilikom izbora sadnica, poželjno je izbegavati patuljaste sorte, kalemljenje na kržljave podloge. U oba slučaja, javlja se drveće sa osetljivim i neotpornim korenom koji je podložan truljenju i pojavi raznih oboljenja.

Neke voćne vrste su otpornije na suvišnu vlagu u zemlji. U tu grupu ubraja se: jabuka, japanska jabuka, kruška, borovnica. Koštičavo voće ne podnosi veliku vlažnost, a najosetljivije su breskva i trešnja. Šljiva može da podnese samo kratkotrajni višak.

Bujan koren može da toleriše veliku vlagu

Jabuka se smatra najotpornijom, ali i tu postoje razlike među sortama i podlogama. Problem sa njom je što zahteva određen broj dana izloženosti niskim temperaturama. Kada taj period prođe i stablo počne da se budi iz zimskog sna, suvišna vlaga može da dovede do propadanja korena.

Za sadnice treba birati sorte kalemljene na bujnije podloge ili na divlju jabuku. Smatra se da je podloga M 111 tolerantna na navedenu pojavu, ali i na siromašno i suvo tlo. Podloga MM 106 razvija dovoljno bujan koren da može tolerisati veliku vlažnost. Nisu ni sve sorte jednako otporne. Pre kupovine raspitajte se o njihovim karakteristikama.

Kalemljenje na spavajući pupoljak do septembra

Kod kruške potrebno je odabrati dobru podlogu koja je tolerantna na vlagu u tlu. Pyrus betulifolia je pravi izbor za ovo voće.

Ukoliko želimo da posadimo šljive, breskve, kajsije i nektarine najbolje je da odaberemo podlogu nastalu ukrštanjem Prunus salicina x Prunus persica. Ona odlično podnosi vlažno tlo, ali ne suvo. U sušnom periodu zahteva zalivanje. 

Aronija, američka brusnica, borovnica, sorte vinove loze nastale iz američke loze, japanska jabuka, japanska kruška i druge voćne vrste poseduju tolerantnost na vlagu u zemljištu, ali su osetljive na vodu koja stagnira oko korena stabala.


Tagovi

Zabarena zemljišta Višak vlage Zemljišna vlaga Odvodnjavanje Otporne voćne vrste Bujan koren Dobra podloga Sušni period Tolerantnost na vlagu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bulka poljska i još jedan divan zalazak sunca...