Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vraćena pošiljka
  • 04.09.2023. 10:30

Vraćene i šljive sa granice zbog pesticida - šta sada?

Kako je istaknuto na sajtu Evropske komisije, isti je sporni pesticid nađen u šljivama, kao u breskvama sredinom avgusta.

Foto: Mario Relatić (ilustracija)
  • 198
  • 40
  • 0

Još jedna srpska pošiljka voća vraćena je iz EU, odnosno sa granice sa Hrvatskom zbog "opasnih pesticida". U pitanju su šljive, a kako piše RTS, direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević izjavio je da vraćena pošiljka ne može biti analizirana u Srbiji jer je naloženo njeno uništavanje.

Podsetimo, sredinom prošlog meseca, vraćena je pošiljka breskvi zbog spornog pesticida - hlorpirifosa. Kako je istaknuto na sajtu Evropske komisije, isti je sporni pesticid i u šljivama.

Prvo čips, sad breskve - da li koristimo zabranjene pesticide?

"Posle onog prvog nalaza u breskvi nedavno, podigli smo te naše zahteve kada je u pitanju izvoz ka Evropskoj uniji, pre svake isporuke ovakvih pošiljaka mora da se uradi laboratorijska analiza i da to bude na još većem nivou", rekao je Milosavljević za Javni servis.

U nedavnom saopštenju Ministarstva poljoprivrede, istaknuto je da je samo u avgustu ove godine Srbija izvezla u zemlje EU 692 pošiljke odnosno blizu 8.000 tona voća i povrća, od čega su tri vraćene.

Srbija je u toku ove godine, kako navode, od 9.000, koje su došle na granicu, vratila zbog neusaglašenosti 37 pošiljaka.


Tagovi

Vraćena pošiljka Hlorpirifos Inspekcija Pesticid Pošiljka šljiva Neusaglašenost Evropska unija Hrvatska granica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...