Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja višnje i trešnje
  • 22.11.2016. 16:00

Vreme i način sađenja trešnje i višnje

Jesenje sađenje obavlja se od otpadanja lišća, početkom novembra do početka zimskih mrazeva. Po pravilu sadnice koje se posade u jesen imaju na raspolaganju dovoljno vlage u zemljištu. Trešnje i višnje koje su posađene u jesen ranije kreću u proleće, brže rastu i bolje se razvijaju naredne godine.

Foto: Hudolin Vjekoslav
  • 15.351
  • 235
  • 0

Trešnje i višnje, kao i sve druge voćke stablašice se sade u toku zimskog mirovanja i to od opadanja lišća u jesen do kretanja vegetacije u proleće. U našim klimatskim uslovima najbolje je upravo jesenje sađenje.

Sadnja od novembra do zimskih mrazeva

Jesenje sađenje obavlja se od opadanja lišća, početkom novembra do početka zimskih mrazeva. Po pravilu sadnice koje se posade u jesen imaju na raspolaganju dovoljno vlage u zemljištu. Preseci žila kalusiraju i na njima se obrazuju apsorpcione žilice koje rano u proleće kada se zemljište zagreje, počinju intenzivno da obavljaju svoju funkciju. Trešnje i višnje koje su posađene u jesen ranije kreću u proleće, brže rastu i bolje se razvijaju naredne godine.

Ako se jesenje sađenje ne obavi do početka zimskog mirovanja sadnju treba nastojati uraditi u toplim zimskim danima kada zemljište nije smrznuto. Sadnju u proleće treba obaviti što ranije, po mogućstvu do sredine marta. S kanijom sadnjom smanjuje se procenat prijema i porasta posađenih voćki. Kasno posađenje sadnice su osetljive na nedostatak vlage pa iziskuju češće zalivanje. Pri sadnji u proleće preporuka je da se korenovi istrapljenih sadnica potope u vodu i ostave 12 do 24 sata da bi sadnice povratile svežinu.

Priprema sadnica

Svaka sadnica se priprema pojedinačno. Priprema sadnice podrazumeva detaljnu kontrolu i korenovog sistema i nadzemnog dela biljke. Pri kontroli treba obratiti pažnju da nema mehaničkih oštećenja, prisustva prouzrokovača bolesti i štetočina, kao i na to da sadnice nisu počele da se suše ili da nisu izmrzle. Oštećene, nekvalitetne i zdravstveno neispravne sadnice treba odstraniti.

Ukoliko su žile oštećene treba ih skratiti odsecanjem do zdravog mesta. Zdrave žile se skraćuju na dužinu 20 do 25 centimetra. Skraćivanje zdravih žila potrebno je uraditi da bi se osvežili preseci. Potrebno je odseći i žile koje se ukrštaju i prepliću tako da se dobije gladak i što manji presek.

Pre sađenja preporuka je i da se koren umoči u smešu koju u jednom delu čini sveža goveđa balega, dva dela zemlje i jedan deo vode. U vodu je potrebno dodati i neki fungicid kako bi se uradila dezinfekcija žila. Smeša goveđe balege, zemlje i vode ima veoma značajnu ulogu, posebno pri sadnji u proleće. Ona prekriva, "oblači" koren zemljišnom skramom što obezbeđuje ostvarenje boljeg kontakta žila korena sa zemljištem u koje se sadi voćka. Dubina sadnje na stalno mesto višnje i trešnje treba da bude ista kao i ona na kojoj su bile sadnice u rasadniku, a spojno mesto sadnice treba da bude iznad nivoa zemljišta.

Žile sadnice u odnosu na jamu u koju se biljka sadi treba da budu zrakasto raspoređene. Koren sadnice je potrebno prekriti sitnom i plodnom zemljom uz povremeno protresanje da bi sitna zemlja dospela u prostor između žila. Da bi se uspostavio što bolji kontakt sadnice i zemlje oko sadnice se vrši gaženje i to jačim pritiskom ako je zemljište manje vlažno što je karakteristično za prolećnu sadnju, a slabijim pritiskom pri sadnji u jesen zbog veće vlage, preporuka je stručnjaka PSSS Smederevo.

Zalivanjem, po obavljenoj sadnji s 10 litara vode uspostavlja se još bolji kontakt biljke i zemljišta, posebno ako je u pitanju sadnja u proleće. Kada se žile korena prekriju zemljištem debljine pet ili više centimetara dodaje se zgoreli stajnjak i to pet do 10 kilograma po sadnici. Stajnjak se nastre u tankom sloju ili izmeša sa zemljištem.

Sadnice treba da stoje vertikalno

Ako je sadnica dobro posađena, blagim povlačenjem rukom ne bi trebala da se isčupa. Pri sadnji treba težiti da sadnica stoji vertiklano. Posle obavljene sadnje, oko sadnice treba naneti 50 do 100 grama kompleksnog NPK đubriva u kombinaciji 6:12:24 ili drugo đubrivo slične formulacij. Pri sadnji trešnje i višnje posebno je potrebno obratiti pažnju da se prilikom manipulisanja sadnicama neoštete pupoljci koji su nežni i krti, posebno oni u srednjem delu sadnice. Iz ovih pupoljaka treba da se razviju skeletne grane stabla.

Sadnja hidroburom

Sadnja hidroburom iziskuje dosta vode, a posebno se preporučje na suvim ili tvrđim zemljištima koja sadrže manje količine sitnije zemlje. Korišćenje hidrobura posebno je efikasno u kasnoj prolećnoj sadnji. Ipak i ovaj način sadnje, s obzirom na to da zahteva dosta vode može biti poguban posebno pri sadnji u težem ilovastom zemljištu, a naročito ako posle sadnje nastupi duži kišni period.

U slučaju da zasad s višnjom ili trešnjom nije ograđen potrebno je svaku sadnicu zaštiti od napada glodara tako što se postavi pletena mreža od plastike ili postavljanjem nekog drugog zaštitnog materijala. U toku zime treba obratiti pažnju da li u zasadu oko sadnica ima rupa od miševa ili voluharica. Ako ih ima u rupe je potrebno ubaciti otrovne mamake.

Tekst: Biljana Nikolić, PSSS Smederevo

Foto: Hudolin Vjekoslav


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i uglavnom raste kao žbunoliko stablo. Puno se proizvodi sorta oblačinska višnja pogodna za industrijsku preradu.  Najbolje uspeva na obroncima... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sadnja voćki Jesen Proleće Trešnja Višnja Koren Žile Spojno mesto Jama Goveđa balega Mneralno đubrivo Zalivanje Hidrobur Dezinfekcija Glodari


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P