Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lešnika
  • 01.09.2020. 08:00

Za bolje i veće prinose, obavite berbu lešnika na pravi način

Suviše rana berba lešnika može da rezultira lošijim ukusom jezgra, a opet ako ona bude puno kasnila ostaćemo bez roda zbog štetočina - ptica, glodara i insekata.

Foto: Verica Matić
  • 1.404
  • 342
  • 0

Lešnici, odnosno, orašasti plodovi leske, koriste se u gastronomiji i narodnoj medicini. Berba ovog voća treba da bude pravovremena kako bi dobili jezgra najboljeg kvaliteta i maksimalni prinos. Suviše rano ili kasno branje nose sa sobom gubitke.

Leska (Corylus avellana) pripada porodici breza, a na istoj biljci razvijaju se i mali, crveni ženski i duge rese, muški cvetovi. Cveta već tokom zime i ranog proleća, u februaru i martu. Dobro oprašivanje zavisi od usklađenosti vremenskih prilika i razvoja cvetova sorti oprašivača. Cvetanje različitih sorti treba da je istovremeno. Postoje i samooplodne sorte leske, ali su prinosi veći kada se one međusobno oprašuju. Ono se obavlja pomoću vetra koji raznosi polen iz dugih resa.

Za uzgoj leske potrebno je obezbediti dobro drenirano zemljište. Biljakama neće odgovarati ni suviše plodno tlo bogato organskim materijama jer će formirati više vegetativne mase. Obično se uzgaja u formi grma, a sadnice se sade na rastojanje od četiti metra kako bi obezbedili dovoljno prostora za neometan razvoj. Grm leske se redovno orezuje, a prilikom rezidbe obratiti pažnju da postignemo prozračnost i dobru osvetljenost kroz celu površinu, posebno u unutrašnjosti grma. Puna produktivnost dostiže se u sedmoj godini.

Ne tresite štapom po granama

Vreme berbe lešnika zavisi od sorte, a plodovi su spremni za branje kada omotač ploda požuti i sasuši se. Kod većine sorti oni tada počinju da ispadaju iz sasušenog omotača. Berbu treba obaviti pre kišnog perioda. Kada se obavi suviše rano jezgro ploda će biti manje i imaće lošiji ukus. Ukoliko zakasnimo, plodovi će biti duže izloženi napadu raznih štetočina. Ptice i glodari će deo roda da iskoriste za svoju ishranu. Sazrevanje leske nije ujednačeno i berba se često obavlja iz dva puta - krajem avgusta i tokom septembra.

Prepoznajte bolesti i štetočine na leski koje mogu da dovedu do velikih gubitaka

Obavlja se ručno, trešenjem pojedinačnih grana ili celog stabla. Pre toga potrebno je pokositi travu oko grmova. Kod branja možemo ispod stabla položiti ceradu, foliju ili neko platno na koje će padati plodovi prilikom trešenja. Ručno branje je zamorno i skupo. Ovako lešnike možemo brati kada imamo na okućnici manji broj grmova ili imamo one koji tek počinju da plodonose.

Najveću štetu ćemo napraviti ako za ovo koristimo štap kojim udaramo po grani. Tako ih samo lomimo i oštećujemo formirane pupoljke što će rezultirati slabijim rodom sledeće godine. Zbog toga ovaj način berbe treba izbegavati.

U modernim zasadima branje se obavlja specijalizovanim tresačima i sakupljačima. Na takav način dobijamo jeftiniju i bržu berbu ovog voća.

Očišćeni lešnici čuvaju se do jedne godine

Posle berbe plodovi se čiste od grančica i lišća i suše u tankom sloju. Sušenje je najbolje obaviti u zatvorenom prostoru sa dobrom ventilacijom tokom dve do tri sedmice. Plodovi se očiste i stavljaju na sušenje što pre, najbolje u prvih 24 sata posle berbe. Tokom ovog procesa, ne bi trebalo da budu izloženi suncu. Debljina sloja trebalo bi da bude oko deset centimetara. Potrebno je povremeno promešati lešnike kako bi se ravnomerno prosušili. Takvi plodovi treba da imaju sadržaj vode u jezgru oko osam procenata.

Za uzgoj leske najvažniji su kvalitet zemljišta i prihrana

Ukoliko imamo veću količinu plodova, proces se obavlja u sušarama, a temperatura ne treba da bude veća od 38°C jer se jezgra veoma lako užegnu. Osušeni plodovi se mogu čuvati nekoliko meseci u prostoriji na sobnoj temperaturi. Očišćene lešnike treba upotrebiti veoma brzo ili ih možemo čuvati na niskoj temperaturi do jedne godine.


Tagovi

Uzgoj lešnika Berba lešnika Sazrevanje leske Temperatura sušenja Promešati lešnike


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]