• Podizanje voćnjaka
 • 31.10.2018. 14:15

Za dobar rod veoma važan izbor i raspored sorti u voćnjaku

U voćnjacima u kojima će se gajiti samobesplodne sorte trebalo bi odabrati sorte prema odnosima oplođenja. S tim u vezi nastaju dve protivrečne pojave, odnosno težnja da se, s jedne strane radi standardizacije takve proizvodnje, broj sorti svede na minimum i s druge neohodnost da se u pojedinim zasadima, čak i veoma malih razmera, gaje najmanje dve, pa i više sorti.

Foto: Flickr / warrenski
 • 441
 • 58
 • 0

Prilikom podizanja voćnjaka sa izabranim samooplodnim sortama, u jednom voćnjaku se može posaditi samo jedna sorta. Međutim, kako objašnjava Branko Tanasković iz PSSS Čačak, za voćnjake u kojima će se gajiti samobesplodne sorte trebalo bi odabrati sorte prema odnosima oplođenja. Prema njegovim rečima, to je jedan od uslova, neophodnih za dobru rodnost voćaka. S tim u vezi nastaju dve protivrečne pojave:

 1. težnja da se, radi standardizacije takve proizvodnje, broj sorti svede na minimum
 2. neohodnost da se u pojedinim zasadima, čak i veoma malih razmera, gaje najmanje dve, pa i više sorti.

Rešenje tih protivrečnih pojava nalazi se u pravilnom izboru sorti i njihovom najboljem rasporedu, prema međusobnim uslovima oplođenja, ali tako da se može uspešno gajiti najmanji broj sorti koji omogućuje obilne prinose. Pri tome će se jedna, dve, pa i više sorti gajiti radi proizvodnje plodova, a druge će biti tako podešene da kao oprašivači obezbeđuju najveće prinose.

Osobine sorti oprašivača

Tanasković naglašava da bi sorte oprašivači trebalo da se odlikuju sledećim karakteristikama:

 • da su dobro prilagođene uslovima sredine;
 • da ispoljavaju što bolju polnu podudarnost sa glavnim sortama i time obezbeđuju što obilnije prinose;
 • da imaju dobru klijavost polena;
 • da im se vreme cvetanja što potpunije podudara;
 • da im plodovi imaju što bolji kvalitet
 • da im se dugovečnosti približno podudaraju sa glavnim sortama.

 Sigurnije je da se gaje po tri sorte s uspešnom međusobnom oplodnjom

U pojedinim voćnim zasadima mogu da se gaje najmanje dve sorte koje se odlikuju većinom navedenih osobina, a što je naročito važno, sorte koje mogu dobro međusobno da se oplođuju. Tanasković tvrdi da je sigurnije da se gaje po tri sorte, i to sve tri s uspešnom međusobnom oplodnjom. Ukoliko se sorte koje se žele gajiti odlikuju velikom vrednošću po kvalitetu plodova i mogu se smatrati glavnim, a dobro se međusobno oplođuju, tada se one smenjuju sa po četiri ili najviše šest redova, i to uvek sa parnim brojem redova. Pri normalnom razvitku za jabuku i krušku to je udaljenost koja obezbeđuje uspešno međusobno oprašivanje.

Sadnja trešnje: Pazite na međusobno oprašivanje sorti!

Napraviti različit raspored sorti oprašivača u voćnjacima

U slučaju da pojedine sorte želimo da gajimo u malim razmerama, pretežno kao oprašivače, tada se može napraviti različit raspored tih oprašivača u voćnjacima. Ipak, ukoliko je jedna od tih sorti loš oprašivač, onda nije preporučljivo da se gaji u više od dva reda zajedno. To praktično znači da će se takva sorta smenjivati sa po dva reda. Tako će biti obezbeđena dobra rodnost zahvaljujući oprašivanju i oplodnji susednih stabala, dobrih oprašivača.

Izbegavati raspored da u istom redu budu po dve sorte

Neparan broj redova od jedne sorte može zbog eventualne, određene agrotehnike da poveća troškove proizvodnje, i da utiče na produktivnost rada. Trebalo bi izbegavati raspored po kojem bi u istom redu bile po dve sorte, zato što bi to kvarilo izgled i imalo niz drugih nepovoljnih posledica na organizaciju rada i ujednačenje agrotehničkih mera, koje se u voćnjacima moraju primenjivati. Zato se takav raspored izbegava, naročito u velikim voćnim zasadima.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Voće Voćarstvo Sorte Branko Tanasković Raspored Voćnjak


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi