• Uzgoj narandži
  • 27.01.2020. 13:00

Za godinu dana povećali površine pod zasadima narandže za 50%

U Albaniji je 2018. ubrano oko 10,8 hiljada tona, a kako tvrde brojni proizvođači, obim proizvodnje nastaviće da raste, s obzirom na aktivno širenje površina, povoljnu klimu i geografsku blizinu najvećeg tržišta - Evropske unije.

Foto: Pixabay/manza49
  • 99
  • 18
  • 0

Privreda Albanije zasniva se na poljoprivredi, a iako je jedna od najmanjih država u Evropi, povoljna mediteranska klima uticala je na to da se površine pod agrumima povećavaju i donose velike prihode ovoj državi.

Površina zemlje pod narandžama se u godinu dana (od 2017. do 2018.) povećala za čak 50% i dostigla 300 hektara, navodi fruit-inform.com. Ubrano je oko 10,8 hiljada tona, a kako tvrde brojni proizvođači, obim proizvodnje nastaviće da raste s obzirom na aktivno širenje površina, povoljnu klimu i geografsku blizinu najvećeg tržišta - Evropske unije. Ne može da se zanemari ni mogućnost isporuke proizvoda u Rusiju, a što zemlje EU trenutno nisu u mogućnosti.

Naravno, sve je to u poređenju sa zemljama članicama Evropske unije zanemarljivo. Podsetimo, države članice EU su 2018. godine ubrale 6,5 miliona tona ovog voća, što je bio najveći nivo proizvodnje nakon 2010. godine. Rezultatu je doprinela rekordna berba u Španiji, gde je ubrano 3,6 miliona tona, odnosno 56% ukupne vrednosti.

Ukoliko se ovaj trend rasta nastavi, Albanija bi ipak mogla da postane značajan snabdevač pomorandžama na evropskom tržištu.  

Najveći proizvođač Brazil, a EU uvozi najviše svežih narandži

Brazil je vodeći proizvođač svežih pomorandži u svetu i proizvodi oko 30% ukupne svetske proizvodnje, a čak 94% proizvodnje u zemlji koncentrisano je u gradu Sao Paulo. Brazil je takođe vodeći izvoznik plodova ovoga voća, kao i njihovog soka.

Ko su najveći proizvođači narandži na evropskom tržištu?

Evropska unija je 2018. godine uvezla 1,1 miliona tona ovog voća, u vrednosti od pola milijardi evra iz zemalja koje nisu članice EU. Otprilike tri četvrtine tog uvoza bilo je iz Južne Afrike (465.000 tona) i Egipta sa 328.000 tona, odnosno 30% ukupnog izvoza, navodi Eurostat


Tagovi

Voćarstvo Albanija Uzgoj narandži Konkurencija Evropska unija Brazil


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.