Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF Srbija
  • 09.06.2017. 12:00

Zaštita jabučastog voća tokom letnjih meseci

Uslovi za razvoj dominantnih bolesti jabuke - čađave krastavosti i pepelnice su često bili ispunjeni. Od toga kakva je bila zaštita zavisi koliko će nam leto biti stresno i da li ćemo gledati u nebo zbog navodnjavanja ili zbog zaštite.

  • 2.555
  • 283
  • 0

Opet turbulentno proleće po ko zna koji put. Nekako smo u poljoprivredi navikli na šokove, pogleda uprtih u nebo sa željom da nam donese vreme kakvo baš nama treba. I dok se još uvek sagledavaju štete od mrazeva, bolesti nijednog momenta ne propuštaju šansu da ako im se ukaže prilika, iskoriste prostor za razvoj.

Uslovi za razvoj dominantnih bolesti jabuke - čađave krastavosti i pepelnice su često bili ispunjeni. Od toga kakva je bila zaštita zavisi koliko će nam leto biti stresno i da li ćemo gledati u nebo zbog navodnjavanja ili zbog zaštite.
Još uvek je rano "podići nogu sa papuče za gas" tj. prestati sa zaštitom od čađave krastavosti i pepelnice. Od faze plodova veličine lešnika nastupaju i traže svoje mesto na jabuci još neke bolesti. Tu su svakako alternaria i letnje bolesti jabučastog voća. Da bi onemogućili razvoj navedenih bolesti potrebno je primeniti kombinaciju preparata različitih grupa jedinjenja i različitog načina delovanja.

Delan Pro

Delan® Pro je uvek dobar izbor za zaštitu jabuke i kruške u bilo kojem delu vegetacije:

  • Širok spektar delovanja - čađava krastavost, alternaria, smanjenje napada pepelnicom
  • pokretanje prirodne otpornosti biljaka na bolesti - jačanje imuniteta biljke
  • izuzetno selektivnost za korisne insekte su argumenti koji favorizuju izbor Delan® Pro-a

Zbog svih ovih osobina Delan® Pro se nameće kao prvi izbor u zaštiti jabučastog voća od bolesti i tokom letnjih meseci.

Sercadis® - za zaštitu pre cvetanja i u toku letnjih meseci

Za proširenje spektra i pojačano delovanje na pepelnicu, čađavu krastavost i još mnogo drugih bolesti (Alternaria sp., Gleosporium sp) sa novim načinom delovanja je fungicid Sercadis®.
Sercadis® kao što znamo jednim delom ulazi u biljku, delom se raspoređuje na površini, a jedan deo se spaja stvarajući rezervoare aktivne materije koji omogućuju delovanje u dužem periodu. Uticaj rose je pozitivan i doprinosi još boljem raspoređivanju Sercadis®-a i njegovom širenju na površini biljaka.

Sercadis - za odličnu zaštitu voća

Mogućnost prelaska iz dobre rastvorljivosti u mastima u dobru rastvorljivost u vodi, doprinosi brzom dolasku do prouzrokovača bolesti i sprečavanju njihovog razvoja. Ovo je jedinstvena osobina Sercadis®-a u okviru grupe jedinjenja iz koje dolazi. Kombinacijom preparata koji štiti i podiže imunitet biljke - Delan® Pro i preparata koji stvara rezervoare za duže delovanje uz brzo stizanje do parazita - Sercadis® postiže se i više od zaštite, kako pre cvetanja tako i tokom letnjih meseci.

Sigurno da preporuka nije prskanje Sercadis®-om cele godine. Sercadis® je za primenu u jabuci registrovan 3 puta u toku vegetacije. Zato 1-2 puta u toku letnjih meseci Delan® Pro-u treba dodati fungicid Stroby® DF. Primenjen do 35 dana pred berbu Delan® Pro suzbija i Gleosporium, parazita koja izaziva gorku trulež - bolest koja počinje da se razvija na parceli, a razvoj nastavlja i u skladištu. Gorka trulež plodova jabuke (Gloeosporium sp.) se često javlja u hladnjačama, rešenje je Bellis®.

Bellis® za zaštitu voća u hladnjači i priručnim skladištima

Primenom Bellis®-a 7-14 dana pre berbe u značajnoj meri se redukuje mogućnost pojave dominantnih bolesti u hladnjači. Ovaj tretman posebno je bitan kod čuvanja u klasičnim hladnjačama kao i u hladnjačama u kojima se ne koristi MCP. Tretman je od velikog značaja i za proizvođače koji jabuku prodaju odmah nakon berbe ali su prinuđeni da je sklone iz voćnjaka u neka priručna skladišta (hangari, podrumi i slično) do dolaska kupca. Bez obzira na to kako će se jabuka prodavati, dobra zaštita pre berbe obezbeđuje da onog trenutka kada jabuka napusti hladnjaču bude u najboljem mogućem stanju uz minimum gubitaka, a to Bellis® i omogućuje.

Za više informacija o svim preparatima i novim tehnologijama primene obratite se stručnom timu BASF-a na jedan od dole navedenih kontakata!

Piše: Ljubiša Milenković Dipl.ing.


Tagovi

BASF Zaštita voća Bolesti voća Pepelnica Čađava krastavost Delan Pro Sercadis Bellis Hladnjače Gorka trulež


Partner

BASF Srbija d.o.o.

Omladinskih brigada 90b, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: + 381 (0) 11 30 93 400, e-mail: gordana.sucevic@partners.basf.com web: http://www.agro.basf.rs