Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna zaštita voća
  • 25.04.2022. 16:30

Zaštita: maline od grinje, kupine od rđe i jagode od truleži

Sa početkom sezone, kreću i bolesti i napadi patogena i štetočina. Primenite zaštitu na vreme.

Foto: PIS Srbija
  • 528
  • 47
  • 0

Maline se nalaze u fazi razvoja listova, jedan do pet listova razvijeno. Pregledom pupoljka i listova maline je uočeno prisustvo odraslih jedinki eriofodne grinje lista maline (Phylocoptes gracillis). Sa najavljenim porastom temperatura se očekuje pojačana aktivnost ove štetočine kao i početak polaganja jaja kada temperature dostignu 25°C, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Sa ciljem suzbijanja grinje, pre početka polaganja jaja, preporučuje se primena akaricida koji deluje na odrasle forme na bazi aktivne materije abamektin uz dodatak okvašivača.

Kupine su u fazi razvoja listova, dva do četiri lista razvijeno. Pregledom kupinjaka je uočeno prisustvo simptoma žute rđe izdanka i lista kupine (Kuhneola uredinis) i purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum).

Sa ciljem sprečavanje daljeg razvoja navedenih patogena, pre padavina, preporučuje se primena preparata na bazi bakar-oksida.

Protiv truleži registrovanih fungicidima

Jagode na otvorenom se nalaze u fazi cvetanja i u početnim fazama razvoja plodova. U vlažnim uslovima kakvi su u najavi, postoji mogućnost infekcije cveta i mladih plodova prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea). Patogen prodire u u mlado tkivo u vreme ili neposredno posle cvetanja, a dalji razvoj se odvija tek u vreme sazrevanja. U zasadima koji su u fazi cvetanja i razvoja plodova, preporuka je primena nekog od registrovanih fungicida na bazi aktivne materije:

  • pirimetanil ili
  • boskalid ili
  • boskalid+piraklostrobin ili
  • ciprodinil+fludioksonil ili
  • fluopiram+trifloksistrobin.

U kojim uslovima se najčešće javlja siva trulež jagode i kako je suzbiti?

Kako smo ranije pisali, ova bolest kod proizvodnje jagode je jedan od najčešćih problema i uzročnik smanjenja prinosa. To je je ekonomski najznačajnija bolest jagodastog voća. Gljivica prezimljava na zaraženim biljnim ostacima u obliku micelije i u rano proleće kada se stvore povoljni uslovi vlage, dolazi do zaraze cvetova, listova i plodova.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zaštita voća Siva trulež jagode Erifodna grinja maline Rđa izdanaka kupine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...