Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 11.05.2022. 10:00

Zaštitite trešnje i višnje od pegavosti, šupljikavosti lista i lisnih vaši

Nestabilni vremenski uslovi sa padavinama, mogu još značajnije da utiču na pojavu spomenute infekcije. Posebno je zaštita nužna na ranim sortama trešanja.

Foto: Valerii_Honcharuk
  • 384
  • 49
  • 0

Kako ove godine vegetacija ponešto kasni, trešnja i višnja u proseku još nisu razvile lisnu masu u većoj meri.

"Ipak, neke ranije sorte trešnje su već u fazi da je potrebno obaviti zaštitu protiv pegavosti (Blumeriella jaapii) i šupljikavosti lista (Stigmina carpophylla)“, savetuje dr Josip Ražov. Nestabilni vremenski uslovi sa padavinama, mogu još značajnije da utiču na pojavu spomenute infekcije. Posebno je zaštita nužna na ranim sortama trešanja.

Na raspolaganju su fungicidi na bazi aktivne materije kaptan ili dodina.

U voćnjacima gde je zabeležena bolest sušenje i uvijanje lista (Apyognomonia erythrostoma) u prethodnim godinama, ističe da, od navedenih fungicida, delotvornost na ovu bolest ima samo fungicid na osnovu aktivne materije dodine i ditoanon.

Lisne vaši se još nisu pojavile, ali je očekivana njihova pojava vrlo skoro. Ukoliko se primete prve kolonije, uputno je dodati i jedan od insekticida protiv lisnih vaši: sulfoksaflor, acetamiprid i deltametrin.

Sredstvo na bazi acetamiprida deluje i na maraskinog svrdlaša (Furcipus (Anthonomus) rectirostris) te kasnije na trešnjinu muvu (Rhagoletis cerasi) za koju je još rano, poručuje dr Josip Ražov.


Tagovi

Trešnje Višnje maraske Šupljikavost Pegavost lista Lisne vaši Dr Josip Ražov


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u