Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna zaštita voća
  • 22.08.2020. 10:00

Zašto je važno očuvati voštanu prevlaku na voću?

Uloga voštane prevlake je pre svega zaštitna i omogućava plodovima da duže izdržavaju na grani sve negativne uticaje spoljnog faktora, na primer, preveliku insolaciju, velika temperaturna kolebanja, negativan uticaj vetrova, napad bolesti i štetočina i drugo.

Foto: Verica Matić
  • 462
  • 146
  • 0

Većina plodova kod voća ima osobinu da formira voštanu prevlaku odnosno pepeljak po celom plodu. Izuzetak su voćke koje na plodovima imaju dlačice (neke sorte dunja, breskve) odnosno neke druge izrasline ili se prosto nalaze u određenom prirodnom 'omotaču' ili klapini, kao što su badem, orah, lešnik, kesten, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Valjevo Srđan Stanojlović.

Uloga voštane prevlake je pre svega zaštitna i omogućava plodovima da duže izdržavaju na grani sve negativne uticaje spoljnog faktora, na primer, preveliku insolaciju, velika temperaturna kolebanja, negativan uticaj vetrova, napad bolesti i štetočina i drugo. Šta više, na pepeljku uglavnom ostaje i sva spoljna 'prljavština' od primenjene zaštite i zagađenja spoljne sredine, pa je posle berbe relativno lako oprati voće u toploj vodi ili ga oljuštiti i skloniti sve zaostale nečistoće iz ploda, naravno, ako se prilikom obavljanja zaštite pomno poštuje karenca.

Ne skidati pepeljak!

Takođe, sve je više kupaca koji prilikom kupovine svežeg voća insistiraju na očuvanosti voštane prevlake prilikom obavljanja berbe jer se takvi plodovi mnogo bolje i duže čuvaju i transportuju do udaljenih tržišta sa relativno malim gubicima.

Na koji način očistiti voće i povrće nakon tretiranja pesticidima

Kako se navodi na sajtu Tehnologija hrane, plodovi šljiva su najčešće prekriveni sivo-pepeljastom voštanom prevlakom (pepeljak, mašak) koja predstavlja dobru zaštitu plodovima. Pošto pruža veliku zaštitu plodovima te su oni ne samo lepši već i trajniji, to treba nastojati u toku berbe da se pepeljak ne skine. Takođe bi trebalo napomenuti da i propisi zahtevaju da se pepeljak sačuva na plodovima.

Voće treba brati na pravilan način

Samo zdravo i zrelo voće formira dobar pepeljak ili voštanu prevlaku. Dakle, voće mora biti u dobrom zdravstvenom stanju, mora se primeniti puna agrotehnika i zaštita, ističe Stanojlović.

Pored dobre agrotehnike i zaštite možemo uticati na očuvanost pepeljka i prilikom berbe. Dakle, plodove ne treba brati po kišnom, vlažnom i vetrovitom vremenu, berači moraju moraju biti edukovani za berbu stonog voća i poželjno je da na rukama imaju rukavice ili da su im ruke istrljane talkom radi sprečavanja znojenja i ostajanja otisaka prstiju.

Najbolje je da se bere u rukavicama i zbog pravilne higijene berbe, ali i talk je dovoljan. Ovako obrani plodovi se spuštaju u unapred pripremljenu ambalažu ili mesto u gajbici i nema više prevrtanja tog voća po rukama već ono takvo ide u skladište koje se hladi ili kamion hladnjaču. Time smo obezbedili očuvanje pepeljka ploda i sigurno dobru cenu na zahtevnim pijacama svežeg voća.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Berba voća Voštana prevlaka Očuvanost plodova Pepeljak Srđan Stanojlović Zaštita od spoljne prljavštine Agtohenika voća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!