Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja
  • 21.02.2022. 18:00

Zašto je značajan korenov vrat biljke?

Preduboka ili preplitka sadnja delovaće negativno na uzgajane biljke. Zato je važno prepoznati korenov vrat biljke.

Foto: Depositphotos/baza178
  • 352
  • 23
  • 0

Na terenu se veoma često susrećem sa problemom da ljudi ne znaju šta je korenov vrat, šta je njegova svrha i zašto je značajan za biljke. Zbog nepoznavanja terminologije ljudima je nejasno uputstvo da se voćne sadnice, sadnice jagode ili drugih vrsta sade do nivoa korenovog vrata.

Suviše plitka ili preduboka sadnja

Često su sadnice posađene suviše plitko ili preduboko. To ima posledice na biljke u budućnosti.

Sadnje voćnih sadnica preduboko rezultiraće izostajanjem rodnosti, slabim razvojem i sušenjem. Kod jagode je to još izraženije, jer je poneki sade izuzetno duboko. Ostaju da vire najrazvijeniji listovi. Ovako posađene sadnice propadaju, uguše se.

Jagode ne sadite preduboko, ugušićete ih (Foto: Bigstockphoto/azgek)

Možemo reći da je korenov vrat prelaz između korena i stabla, odnosno između podzemnog i nadzemnog dela. Ova dva sistema se razlikuju, a na tom mestu dolazi do povezivanja i prilagođavanja unutrašnje anatomije biljke. Veoma je bitan za ujednačavanje temperature između krošnje i korena. Osim toga, neke biljne vrste kroz korenov vrat intenzivno dišu. To znači da njegovim zatrpavanjem sprečavamo termoregulaciju i disanje. S druge strane, plitkom sadnjom dolazi do njegovog isušivanja.

Kako ga prepoznati? 

Područje u ovoj zoni biljke je obično malo zadebljalo i ima posebnu obojenost u odnosu na koren i stablo. Promena boje zavisi od vrste i sorte. Može biti jače ili slabije izražena. Često je zaprljan zemljom i zbog toga se slabije uočava.

Prilikom sadnje on treba da je u nivou površine zemlje. Ako ste posadili sadnicu preduboko potrebno je otkopati višak zemlje. Kod sobnih biljaka primetićemo da se lakše zagrevaju, listovi žute i opadaju, a na kraju dolazi do sušenja. U ovom slučaju ih je potrebno presaditi na odgovarajuću dubinu kako bi je spasili od uginuća.


Tagovi

Korenov vrat Korenova kapa Koren Stablo Sadnice Sadnja voćnih sadnica Sadnja jagoda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u