Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljive
  • 08.05.2022. 07:30

Zašto su se na listu šljive pojavile deformacije?

Vreme je pojave šljivine lisne mušice čije larve na naličju listova formiraju izrasline - mehuraste gale.

Foto: Depositphotos/mahirov9
  • 233
  • 56
  • 0

Maj je mesec kada se na listovima šljive uočavaju izrasline koje pravi šljivina lisna mušica Putoniella pruni. Pripada porodici mušica šiškarica Cecidomyiidae. Štete stvaraju larve koje na naličju listova formiraju izrasline - mehuraste gale duž glavne lisne žile.

Osim na šljivi možemo je pronaći i na ostalim biljnim vrstama iz roda Prunus, a u prirodi je česta na crnom trnu Prunus spinosa. Javlja se redovno svake godine u manjem ili većem intenzitetu.

Štetu prave larve

Budući da se radi o insektu malih dimenzija odrasle jedinke prolaze neprimećeno, a najčešće su nam vidljive gale koje prave larve na donjoj strani lista. Nastaje deformacija lista i dolazi do ometanja fotosinteze. Gale su u vidu mehura koji je na početku svetlo obojen, zatim zelen, tamno zelen i na kraju crven. Dostižu dužinu do četiri centimetra. U jednoj gali može biti više larvi.

Ženka polaže jaja iz koji se one izlegu, a nalaze se u unutrašnjosti gale. Duge su do tri milimetra, žute ili narandžaste. Hrane se biljnim sokovima i razvijaju se tokom maja i lipnja zaštićene unutar deformisanog tkiva. Na kraju razvoja padaju na zemlju ispod krošnje stabla i tu prezimljavaju.

Mehuraste gale (Foto: Wikimedia commons/Slimguy)

To znači da štetočina ima jednu generaciju godišnje, a odrasle jedinke se javljaju tokom aprila i maja. Oni ne pričinjavaju štete, jer se ne hrane.

Mere suzbijanja

Obično se zbog ove štetočine ne preduzimaju specifične mere suzbijanja, jer ne pripada ekonomski značajnim.

U voćnjacima gde je uočen jači napad potrebno je sakupiti listove sa galama i mehanički ih uništiti, obraditi zemljište nakon što larve padnu na zemlju. Prevrtanjem površinskog sloja zemlje larve i lutke se izbacuju na površinu i postaju plen grabljivim insektima, pticama i izložene su klimatskim stanjima.

Fotografija unutar članka podleže Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Štetočina šljive Gala Šljivina mušica Putoniella pruni


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.