Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Užice
  • 16.09.2015. 18:00

Završena berba malina - protesti ipak izostali

Završava se sezona berbe malina, a ove godine, neočekivano, nije bilo protesta ni barikada, jer su proizvođači i otkupljivači uspeli da postignu dogovor oko akontne otkupne cene.

  • 97
  • 3
  • 0

Završava se sezona berbe malina, a proizvođači su ubrali sorte vilamet i miker, dok polka tek stiže, međutim, nje nema mnogo u užičkom kraju.

Ove godine, neočekivano, nije bilo protesta ni barikada, jer su proizvođači i otkupljivači uspeli da postignu dogovor oko akontne otkupne cene, pa su državni činovnici odahnuli, jer nisu morali da posreduju u pregovorima oko cene "crvenog zlata".

Mogućnost sušenja zasada izaziva zabrinutost

Cena od oko 200 dinara po kilogramu zadovoljila je malinare, ali sada su zabrinuti jer postoji mogućnost sušenje zasada. "Iza nas je poprilično dobra godina. Rod je bio zadovoljavajući, poslužili su nas vremenski uslovi. Očekujem da se i iduće godine cena neće biti niža, a za eventualno povećanje pobrinuće se tržište", ocenio je danas sekretar Saveza Srpska malina, Borko Pavić iz užičkog sela Gorjani.

Međutim, kako navodi, i njega i ostale proizvođače trenutno brine sušenje zasada tog voća. On je dodao da stručnjaci kažu da razlog leži u vremenskim prilikama, ali i prisustvu spoljašnih patogena u kori izadanaka malina. Sa ovim problemom upoznato je i Ministarstvo poljoprivrede koje je stupilo u kontakt sa institutima.

Savez Srpska malina brine o interesima proizvođača iz 14 opština i gradova Zlatiborskog i Moravičkog okruga.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Berba malina Otkupna cena Protesti Malinari Užice Srpska malina Borko Pavić Sušenje zasada Rod

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!