Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoze stručnjaka
  • 23.01.2019. 10:15

Zbog loše lanjske zaštite, ove godine slabiji rod voća

Prema rečima profesora novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Zorana Keserovića, rod voća ove godine biće za 5-8 odsto manji nego lane. Glavni razlog je to što je zbog niskih cena voća izostala neophodna zaštita.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 240
  • 22
  • 0

Kako tvrdi profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović, a prenose Novosti, ovogodišnji rod voća biće za 5%-8% manji od lanjskog, jer prošle godine, zbog niskih cena, nije sprovedena neophodna zaštita. On dodaje da se to pre svega odnosi na šljivu i malinu, napomenuvši da smanjen rod ima i jednu dobru stranu za proizvođače, a to je da cene mogu biti više od prošlogodišnjih. Keserović kaže da je ukupan rod voća u 2018. godini iznosio oko 1,4 miliona tona, od čega je izvezeno 45% i ostvarena zarada od oko 62,5 milijardi dinara (528 miliona evra).

Voćarstvo prespektivna grana koja se može još unaprediti

Prema njegovim rečima, voćarstvo je perspektivna grana poljoprivrede, zato što se među 10 poljoprivrednih proizvoda, koji se najviše izvoze iz Srbije, nalaze tri vrste voća. Keserović ističe da je malina je na 3. mestu, jabuka na 4-5. višnja na 7-8. a breskva na 11-12. mestu liste najviše izvezenih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. On dodaje da se od 72 poljoprivredne zadruge, čak 21 odlučila da se bavi proizvodnjom i preradom voća i dobile podsticaje.

Utvrditi zašto Srbija slabo izvozi suvu šljivu?

Keserović tvrdi da naša zemlja nije iskoristila sve potencijale za uzgoj voća i da bi trebalo da širi zasade krupnoplodne višnje koja može da se izvozi u smrznutom stanju, zatim trešnje koja je u deficitu u Evropi, lešnika, oraha i borovnice. On napominje da treba utvrditi i zašto je slab izvoz suve šljive, jer ukupne količine tog proizvoda ne prelaze one koje su izvožene u kneževini Srbiji, a to je od 3.000-4.000 tona.

Iz nepoznatog razloga izgubljeno EU tržište

Srbija suvu šljivu trenutno najviše izvozi u Sjedinjene Američke Države i Francusku, a iz nepoznatog razloga je izgubljeno evropsko tržište. Zato profesor Keserović naglašava da bi trebalo utvrditi šta je razlog za mali izvoz suve šljive u zemlje EU. On kaže da bi razlog moglo biti to što tehnologija sušenja nije u skladu sa propisima tih zemalja. Zoran Keserović ističe da vremenski uslovi za sada pogoduju voću, zato što je hladno i neće ranije nego što treba pokrenuti vegetaciju kao toplo vreme u januaru 2018. godine.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i uglavnom raste kao žbunoliko stablo. Puno se proizvodi sorta oblačinska višnja pogodna za industrijsku preradu.  Najbolje uspeva na obroncima... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Voće Šljiva Malina Višnja Jabuka Suva šljiva Izvoz Zoran Keserović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.