Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potencijal leske
  • 08.07.2016. 12:00

Zbog pčela zasadio voćnjak - izbor pao na lesku

Zbog pčela poželeo da zasadi sopstveni voćnjak, a izbor je pao na lesku. Šta o tom svom potezu danas kaže Marko Sekulić?

  • 5.537
  • 268
  • 0

Visoke maloprodajne, ali i otkupne cene uz jaku propagandu koja dolazi od struke i nauke, rezultirale su značajnim povećanjem poljoprivrednih površina pod leskom na teritoriji severnog Banata, naročito u okolini Kikinde.

Potencijal te proizvodnje na vreme je prepoznao Marko Sekulić iz Banatskog Velikog sela koji je lesku zasadio zapravo zbog svojih pčela, a njegov zasad prostire se na površini od jednog hektara na kojoj je zasađeno 560 stabala. Od sorata je, imajući u vidu oprašivanje, odabrao: Ludolf, Rimski, Istarski dugi i Istarski okrugli lešnik. Dvogodišnje sadnice pre osam godina nabavili su iz sertifikovanog rasadnika. Ovaj proizvođač naglašava da je veoma važno ispoštovati modernu tehnologiju i preporučenu gustinu sadnje.

Sekulić lešnik plasira na tržište u decembru i januaru, kada je najveća potražnja. Kako kaže, veoma je rizično da čeka toplije vreme jer do tada lešnik već počinje da kalira, a i povećava se mogućnost kvarenja. Najviše roda se plasira na pijace i tako uspevaju da prodaju svoje količine, a osim toga novac neophodan za ulaganje u dalju proizvodnju se dobije odmah.

Iako se sada proizvodnja lešnika po svemu rečenom, čini kao idealan izbor, i tu treba biti oprezan. Evo šta mladima koji planiraju da krenu u tu vrstu proizvodnje poručuje ovaj, sada već iskusni proizvođač i šta je, po njemu, recept za uspeh.


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Tagovi

Leska Voćarstvo Pčele Marko Sekulić Plasman lešnika Tržište Pijaca


Partner