Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bakterije
  • 19.07.2020. 18:00

Bakterije u tlu zadužene za dobro raspoloženje: Kopajte, sadite i rešite se loših misli

Izloženost određenim bakterijama u okolini ne treba doživljavati kao pretnju našem imunom sistemu. Sve više istraživanja potvrđuje i blagotvoran uticaj prijateljskih bakterija koje žive u zemljištu. 

Foto: Maja Celing Celić
  • 582
  • 267
  • 1

Većina ljubitelja baštovanstva reći će vam kako je bašta njihovo opuštajuće mesto. Osećaju se srećno dok kopaju, seju ili sade, stres im se smanjuje, raspoloženje poboljšava, a fizička aktivnost samo jača. 

Iako je za dosta toga zaslužan sam čovek i njegov mozak, tajna uspešnog rešavanje tuge, depresije, anksioznosti i ostalih negativnih emotivnih stanja leži u samoj zemlji.

Bakterije u tlu prirodni antidepresiv

Izloženost određenim bakterijama u okolini ne treba isključivo doživljavati kao pretnju našem imunom sistemu. Naučno je dokazano da se u dodiru sa zemljom napajamo njenom isceljujućom energijom. Sve više istraživanja potvrđuje i blagotvoran uticaj "prijateljskih" bakterija koje žive u zemljištu. 

Jedna od njih je i Mycobacterium vacccae, čije je izvorno stanište tlo i koju najčešće udišemo ili unosimo u organizam putem ruku koje su bile u kontaktu sa zemljom dok provodimo vreme u prirodi ili obavljajući baštenske i zemljoradničke poslove.

Evo koliko kilograma možete da izgubite dok okopavate baštu

Utvrđeno je da ona ima pozitivne efekte na neurone, a osim što podstiče proizvodnju serotonina koji je zadužen za naše srećno raspoloženje, poboljšava kognitivne funkcije, ima uticaj na Kronovu bolest i čak i na reumatoidni artritis, piše gardeningknowhow.

Terapijska hortikultura 

Kako bi se poboljšalo mentalno zdravlje, širom sveta preporučuje se tzv. terapijska hortikultura. Ekološki psiholozi, koji se bave odnosom čoveka i njegove fizičke okoline, kažu da je uzgoj biljaka duboko emocionalni proces koji uključuje sva naša čula i ispunjava nas iskonskim zadovoljstvom približavanja prirodi.

Takođe, sve više doktora i psihologa ističe da je baštovanstvo jedna od najboljih stvari koje možete da učinite za svoje zdravlje. Međutim, iako dosta nas misli da je to možda nemoguće jer imamo premalo dvorište ili živimo u zgradi, uvek možemo osmisliti neko inovativno rešenje kao što su saksije na prozoru sa nekim lekovitim biljkama ili čak kupiti komadić zemlje i na njemu uzgajati povrće.

Živo zemljište je osnova poljoprivredne proizvodnje

Pozitivna stvar svega toga je da za razliku od situacija u savremenom životu, kada često nemamo povratnu informaciju o tome šta smo uradili i koliko smo bili uspešni, rad u bašti daje vidljive rezultate i zadovoljstvo da smo nešto postigli.


Tagovi

Tlo Bakterije Mycobacterium vacccae Serotonin Baštovanstvo Depresija Kopanje Zemlja Zdravlje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najslađi mural čuvar vojvođanske tradicije

Na ovo slatko iznenađenje 🙂 ćete naići u Sremskim Karlovcima, na putu ka Magarčevom bregu, vidikovcu sa kog puca pogled na Karlovce i Dunav. Na zidu dugačkom preko 10 me...

Više [+]