Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Narodna medicina
  • 24.01.2024. 18:00

Crveni luk, ljuta papričica i ren pomažu kod kašlja i kijavice

Nagle promene temperature i promene vremenskih prilika pogoduju razvoju virusa i bakterija. Možete da pomognete sebi lekovima iz špajza.

Foto: Depositphotos/OtnaYdur/HeikeRau
  • 100
  • 30
  • 0

Kada osetimo da nam neka bolest kuca na vrata, često posežemo i za narodnim lekovima. Ova će zima biti zapamćena po naglim promenama vremenskih prilika, a naše zdravlje je tada na udaru.

Temperatura, kašalj, kijavica su samo neki od simptoma koji se javljaju.

Lekovito bilje, začini, povrće i voće nam mogu pomoću da ih što lakše prebolimo.

Kod problema sa plućima, za prehlade i upale

Naš imuni sistem je na udaru raznih virusa i bakterija, a kod problema sa respiratornim organima i bolova u grudima nam mogu pomoći tri sastojka: crveni luk, limun i ljuta paprika, navodi Egy. Preporučuju da se tri glavice crvenog luka narežu na sitno, doda se šest do osam centimetara usitnjene sveže ljute papričice i prelijemo sokom od dva limuna. Ostavi se na hladno mesto sledeća tri sata, a zatim istisnemo sok i konzumiramo u malim gutljajima. Ako nemamo svežu ljutu papričicu, možemo dodati manju količinu suve. Nakon što popijete lekoviti sok, dobro se umotajte, odmarajte i pijte tople čajeve.

Narodna medicina: 10 saveta kako sniziti telesnu temperaturu

Za prehladu i upalu pluća pravi melem su med, beli luk i limun. Beli luk u čenovima, koji mogu biti celi ili krupno isečeni, se stave u šolju. Prelijemo sa medom da ih prekrije i dodamo sok od dva limuna. Ostavi se nekoliko sati. Jede se kašičicom po malo.

Ljuto čisti disajne puteve

Pomoći može i kombinacija oštrog ukusa rena, ljute papričice i meda što je izuzetno efikasno i ima snažno lekovito delovanje.

Kako bi zadržao što više eteričnog ulja, veći komad rena je potrebno izrendati i preliti medom. U tu smesu se doda dosta nasečene ljute paprike i ostavi da odstoji jedan do dva sata. Konzumira se po jedna kašičica.

Povrćem protiv kašlja i bronhitisa - kako ga koristiti?

Jačina i ukus smese se određuje odnosom rena i meda s tim da ne sme biti veći od dva prema jedan.


Tagovi

Narodna medicina Protiv temperature Za prehladu Ljuta papričica Melem za prehladu Sirup od papričice Sirup od rena Ren za prehladu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.