Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šaptač zmija
  • 30.03.2024. 16:30

Dejan Bisenić "razgovora" sa zmijama posebnim rečima

Dejan Bisenić iz Čačka od svoje 21 godine zna da komunicira sa zmijama. Posle razgovara sa nezvanim gostima one same odlaze.

Foto: AK grafika
  • 152
  • 31
  • 0

Dejan Bisenić, čovek koji zna nemušti jezik zmija, kao prvo naglasio je jednu stvar.

"Nema potrebe za strahom od zmija. To uvek govorim i nema razloga", naglasio je Bisenić.   

Zaštitinica dece

On kaže da postoje četiri veoma bitne stvari koje su vezane za ovim gmizavcima.

"Svaka kuća ima svoju zmiju zvanu čuvarkuća, znak apoteka ima zmiju, patrijarh Pavle je imao štap na kome je bila ona i četvrta, veoma bitna stvar, da je ova životinja zaštitnica dece. Do sada nisam čuo da je neka ujela neko dete do 10 godina, a verujte mi imam veliko iskustvo. Bio je slučaj u centru Čačka da je zmija ušla u kolica gde je bila beba. Samo sam posavetovao da bebu polako izvade iz kolica i sve je dobro prošlo", prepričava.

Velju Ilića ujela zmija u voćnjaku. Od 10 vrsta, tri su otrovnice, a sve su još uvek aktivne?

Ima i objašnjenje odakle ovaj gmizavac u kolicima.

"One vole mleko i verovatno je osetila miris mleka na bebi. Dešavalo se ranije, pa i danas da žene u štali zateknu zmiju kako sisaju ovce ili kravu, samo zatvori vrata i ode, jer tako neće podstaći zmiju da ujede životinju. I film "Na Mlečnom putu" od Emira Kusturice u sebi ima deo po priči čoveka iz Bosne", kaže naš sagovornik.

Sa bake na unuka

Ovaj neobičan i skroman čovek dar da razgovara sa zmijama dobio od svoje bake Vere.

"Običaj je bio da se ta tajna prenosi na žensku decu, ali baka je posle jednog sna odlučila je da meni prenese tajnu. Imao sam 21 godinu. Tada me je bilo malo sramota da to koristim, ali jedna situacija me je naterala. Bio sam sa prijateljima na moru kada sam jednostovno morao da razgovaram sa zmijama."

U tom razgovoru Dejan koristi posebne reči.

"Moj razgovor sa zmijama se sastoji od posebnih reči, koje ne mogu da vam kažem, i molitvi iz Psalma, koji govori o njihovoj zaštiti. Kada su mirne one se odmah povuku, ali kada ih čovek dira i razljuti, onda to ide malo teže i duže, ali ipak odu. Zato uvek savetujem - ne dirajte ih, jer kod njih važi pravilo "ne diram te, ne diraj me". Nikada neće prva napasti", kaže Bisenić.

Nema ih tamo gde ima dosta ljubavi

Ima svakodnevno pozive, pa i tokom ove zime.

"Ova zima je bila blaga i imao sam pozive stalno. Pogrešno je reći da je zima u stanju hibernacije. Ona je u hladnom periodu u stanju brumacije, nekog polusna. Ona mora da izađe da pije vodu, da pojede nešto. I one će prve izaće iz zemlje i na najmanji zemljotres."

Bisenić je zmije terao iz kuća, iz automobila, sa raznih mesta. Primetio je da je ljubav najbitnija kada su ovi gmizavci u pitanju, da ih nema tamo gde ima dosta ljubavi.

Da bi se oterao nezvani gost iz kuće i od kuće ne preporučuje paljenje krpa ili naftalin.

"To su nekada dokone babe sele i smislile tu priču. I čovek ode kada ima dima, ali se vrati kada dima nestane. Tako i zmije. One ne vole sumpor i total, pa možda bi to bila neka preporuka da se zaštitimo od njih, ali i to traje dok ne padne kiša. Čujem da ima da se kupi neki prah za zaštitu od gmizavaca, možda je efikasan, nisam čuo da je neko probao", savetuje naš sagovornik.

Dar neće komercijalizovati

On ponekad koristi rukavice kada mora da izvadi zmiju iz automobila i slično, kada mora da je uzme u ruku.

"Koristim kesu ili rukavice ali samo iz razloga što mi je jako neprijatan njen hladan dodir na rukama. Zato sada u automobilu uvek imam jedan par rukavica", dodao je on.

Na kraju je naglasio da je prvo i osnovno pravilo da svoj dar ne sme da komercijalizuje.

"Ne mogu da odgovorim na sve pozive, mada se trudim da svima pomognem. To što radim ne sme da bude komercijalizovano, jer to nije moj posao ni zanimanje. Od toga ne zarađujem. Sa mnogima kojima sam pomogao sada sam prijatelj, i to je najveće blago", zaključio je ovaj Čačanin.  

Naslovna fotografija: Vlada Ilić/Depositphotos/kolesnikovserg


Tagovi

Dejan Bisenić Nemušti jezik Čuvarkuća Burmacija Šaptač zmija Uklanjanje zmija Zmija i mleko


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.