Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zmije
  • 30.10.2023. 10:30

Velju Ilića ujela zmija u voćnjaku. Od 10 vrsta, tri su otrovnice, a sve su još uvek aktivne?

Zbog toplog jesenjeg vremena, mnogo zmije nisu ušle u fazu burmacije, odnosno zimskog sna, pa sada traže mesta gde ne padaju temperature ispod nule. Poskoka, na primer, možemo videti i na drveću, žbunovima, gde se hrani pticama i ptičijim jajima.

Foto: AK grafika
  • 18.329
  • 1.003
  • 0

Lidera Nove Srbije Velimira Ilića u subotu (28.10.) u poslepodnevnim časovima na porodičnom imanju u toku rezidbe voća ujela je zmija, javlja RINA.

"Jedan deo je bio tarupiran, pa su zmije valjda pobegle, radnici su orezivali voće, u momentu nisam video i uhvatio sam je u ruku, tada me je ujela i pobegla", rekao je Ilić.

Odmah je hospitalizovan i zahvaljujući brzoj reakciji lekara nije bilo većnih problema.

Koje su otrovnice?

Otkud zmije u oktobru i da li je baš ona koja je ujela najpoznatijeg političara Čačka možda otrovnica, pitali smo predsednika Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" Vladicu Stankovića iz Vladičinog Hana.

Stanković godinama proučava ove gmizavce (foto: V. Stanković)

"Ujed otrovne zmije se sastoji od dva tačkasta uboda, putem kojih se ubrizga otrov u tkivo. To se lako prepozna. Prva pomoć je istiskivanje tog otrova, što jače, kao kod bubuljice. Ne radi se podveska kad ste blizu zdravstvene ustanove, ali, moje iskustvo kaže, kad ste udaljeni po dva-tri sata kao planinari, podvez se popušta na svakih 10-15 minuta i unosi se više tečnosti, bez alkohola", kaže Stanković za Agroklub i dalje objašnjava da u Srbiji postoji 10 vrsta zmije, od kojih su tri otrovnice.

"Najveća otrovnica u Srbiji i Evropi je poskok, pa šarka, a onda planinski šargan koja je retka vrsta. Šarka se nalazi jedino iznad 600 metara n.v., a ljudi je često mešaju sa lažnom šarkom - smukuljom koja je neotrovna i nalazi se na nižim n.v. Poskoka možete naći na svakoj nadmorskoj visini."

Neotrovne zmije u Srbiji su stepski smuk, eskulapova zmija (bjelica), smukulja, dve vrste vodenih zmija; belouška i ribarica, i dve koje su karakteristične samo za našu zemlju - četvoroprugasti smuk - jedna od najvećih i šilac - jedna od najbržih zmija.

S druge strane, ujed neotrovnice izgleda kao ogrebotina. Kod njih je i donji i gornji deo zuba nagnut ka unutra, kako bi lakše uvukle plen i progutale.

Pre zimskog sna se sunčaju - nekad i na granama drveća

Zbog toplog jesenjeg vremena, mnogo zmije nisu ušle u fazu burmacije, odnosno zimskog sna, pa sada traže mesta gde ne padaju temperature ispod nule. Mada, kako kaže Stanković, one su sada slabije i sporije, te pošto su hladnokrvne životinje "nagrevaju se" na suncu. Poskoka, na primer, možemo videti i na drveću, žbunovima, gde se hrani pticama i ptičijim jajima - pre nego što uđu u stanje hibernacije.

"Mi smo za njih predatori i kada se nađu 'u problemu' zauzmu "S" odbrambeni stav i upozoravaju šištanjem", kaže ovaj stručnjak za gmizavce.

Na terapiji

Ako se ipak nesrećnim slučajem ili nesmotrenošću desi da vas ujede zmija koja je otrovnica, Stanković kaže da se kod nas pacijentu daju dva leka.

Kako oterati zmije? Urednom baštom, mirisima i drugim životinjama

"Ako ste udaljeni od zdravstvene ustanove, najbolje je da kod sebe imate presing ili erius koji su antihistaminici. Dve tablete presinga u tom trenutku treba da popiju odrasli, jednu deca, i da se u tom trenutku skoncentrišu na prvu pomoć koja je 60 odsto izlečenja. Lek se sažvaće i tako se brže razlaže i deluje na sam organizam, da ne bi došlo do anafilaktičkih šokova. Otrov spušta krvi pritisak, vene se sakupljaju, zato doktori daju adrenalin", objašnjava Stanković.

Velimir Ilić je, inače, zadržan 24 časa na bolničkom odeljenju nakon čega su ga pustili na kućno lečenje.

"Sada sam kući, ležim i primam adekvatnu terapiju", rekao je Ilić, preneo je dalje čačanski medij.

Naslovna fotografija: Facebook/Велимир Илић (Попуњен профил)/Depositphotos/dusan964


Tagovi

Zmije Otrovnice Neotrovne zmije Ujed zmije Vladica Stanković Velimir Ilić Prva pomoć kod ujeda zmije Burmacija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]