Krompir koji to nije, dolazi u više boja, vrlo je hranljiv, a koristi se u pripremi i slanih i slatkih jela
Batat koji zovemo još i slatki krompir zapravo uopšte nije krompir. Naime, on pripada porodici slakovki (Convolvulaceae), ali, takođe potiče iz Srednje i Južne Amerike.
Sve se više uzgaja na našim prostorima, a spreman je za vađenje krajem leta i početkom jeseni.
Najčešće koristimo narandžasti, beli i ljubičasti. Osim po boji kore i unutrašnjosti, razlikuju se i po ukusu i teksturi.
Narandžasti ima smeđo-narandžastu koru dok mu je unutrašnjost jarko narandžasta. Kada se skuva ili ispeče, sladak je i kremast.
Beli ima svetlosmeđu do kremastu boju kore, a unutrašnjost mu je bela do bledo žućkasta. Nije toliko sladak kao narandžasti i ima suvu teksturu, sličniju običnom krompiru.
Ljubičastom su i kora i unutrašnjost ljubičasti, ima blago orašasti ukus, manje je sladak, čvrste teksture i bogat antioksidansima.
Osim ove tri vrste, poznati su još i crveni i japanski batat koji se kod nas retko koriste.
Vadi se pre prvih mrazeva jer hladnoća može oštetititi krtolu. Najbolje vreme za vađenje je kada listovi počnu da žute, slično kao kod krompira.
Prilikom vađenja treba paziti da se ne ošteti, jer će na tom mestu truliti.
Nakon vađenja treba ga ostaviti nekoliko dana na suvom i toplom mestu, posebno ako ima površinska oštećenja koja će pritom zaceliti.
Kada se osuši, čuva se na tamnom i suvom mestu s temperaturom od 12–15 °C i visokom vlažnošću (85-90%). Ne sme se izlagati hladnim temperaturama ispod 10 °C jer to može oštetiti njegovu teksturu i ukus.
Tokom skladištenja povremeno ga proveravajte na znakove kvarenja ili plesni i uklonite oštećene krtole kako biste sprečili kvarenje ostatka useva.
Vrlo je hranljiva namirnica, bogata važnim vitaminima i mineralima. Od vitamina najviše ima A, C i B kompleks, a od minerala kalijum, mangan i bakar.
Osim beta-karotena, batat sadrži i druge antioksidanse poput antocijana (u ljubičastim sortama) koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju upala.
Dobar je izvor dijetalnih vlakana kao i zdravih ugljenih hidrata koji osiguravaju dugotrajan izvor energije uz niski glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagle skokove šećera u krvi.
Batat je svestrana namirnica i može se koristiti na razne načine.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka