Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 14.09.2024. 07:30

Evo zanimljivosti o batatu - vrstama, čuvanju, hranljivosti i pripremi

Krompir koji to nije, dolazi u više boja, vrlo je hranljiv, a koristi se u pripremi i slanih i slatkih jela

Foto: Shutterstock/Tomas Vynikal
  • 135
  • 31
  • 0

Batat koji zovemo još i slatki krompir zapravo uopšte nije krompir. Naime, on pripada porodici slakovki (Convolvulaceae), ali, takođe potiče iz Srednje i Južne Amerike. 

Sve se više uzgaja na našim prostorima, a spreman je za vađenje krajem leta i početkom jeseni. 

Narandžasti, beli i ljubičasti 

Najčešće koristimo narandžasti, beli i ljubičasti. Osim po boji kore i unutrašnjosti, razlikuju se i po ukusu i teksturi. 

Narandžasti ima smeđo-narandžastu koru dok mu je unutrašnjost jarko narandžasta. Kada se skuva ili ispeče, sladak je i kremast. 

Beli ima svetlosmeđu do kremastu boju kore, a unutrašnjost mu je bela do bledo žućkasta. Nije toliko sladak kao narandžasti i ima suvu teksturu, sličniju običnom krompiru. 

Ljubičastom su i kora i unutrašnjost ljubičasti, ima blago orašasti ukus, manje je sladak, čvrste teksture i bogat antioksidansima. 

Osim ove tri vrste, poznati su još i crveni i japanski batat koji se kod nas retko koriste. 

Kada i kako ga vaditi? 

Vadi se pre prvih mrazeva jer hladnoća može oštetititi krtolu. Najbolje vreme za vađenje je kada listovi počnu da žute, slično kao kod krompira.

Prilikom vađenja treba paziti da se ne ošteti, jer će na tom mestu truliti.

Dva načina uzgoja rasada batata - koji birate?

Nakon vađenja treba ga ostaviti nekoliko dana na suvom i toplom mestu, posebno ako ima površinska oštećenja koja će pritom zaceliti. 

Kada se osuši, čuva se na tamnom i suvom mestu s temperaturom od 12–15 °C i visokom vlažnošću (85-90%). Ne sme se izlagati hladnim temperaturama ispod 10 °C jer to može oštetiti njegovu teksturu i ukus.

Tokom skladištenja povremeno ga proveravajte na znakove kvarenja ili plesni i uklonite oštećene krtole kako biste sprečili kvarenje ostatka useva.

Hranljivost batata 

Vrlo je hranljiva namirnica, bogata važnim vitaminima i mineralima. Od vitamina najviše ima A, C i B kompleks, a od minerala kalijum, mangan i bakar. 

Osim beta-karotena, batat sadrži i druge antioksidanse poput antocijana (u ljubičastim sortama) koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju upala.

Dobar je izvor dijetalnih vlakana kao i zdravih ugljenih hidrata koji osiguravaju dugotrajan izvor energije uz niski glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagle skokove šećera u krvi.

Sedam načina za njegovu pripremu

Batat je svestrana namirnica i može se koristiti na razne načine. 

  1. Najčešće se peče u rerni nasečen na kriške ili kockice, preliven maslinovim uljem i začinima. Nakon 30 do 45 minuta pečenja dobije hrskavu koricu. Ovako pečen se odlično slaže u salatama s feta sirom, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, matovilcem i sl. 
  2. Može se kuvati i zgnječiti i pripremiti kao običan krompir pire
  3. Odličan je i pržen kao pomfrit, posebno ako volite slatko slane kombinacije. 
  4. Često se koristi kao dodatak kremastim supama, posebno u kombinaciji s povrćem kao što su šargarepa, tikvice i luk. 
  5. Pire od batata može se koristiti u testima za hleb, mafine, kolače ili palačinke, a daje im dodatnu slatkoću i mekoću. Može se dodati i zdravijoj verziji pudinga.  
  6. Od njega se, uz dodatak čokolade i biljnih masnoća može napraviti slatki namaz

Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat ili slatki krompir je višegodišnja kultura koja pripada porodici Convolvulus (Convolvulaceae). Potiče iz Srednje i Južne Amerike. U Evropi je do nedavno bio relativno... Više [+]

Tagovi

Batat Vrste batata Vađenje batata Priprema batata Hranljivost batata Ukus batata


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.